China ‘koopt’ voor 34 mld macht in IMF

China heeft 43 miljard dollar (34,1 miljard euro) toegezegd aan het Internationaal Monetair Fonds. Het fonds heeft het geld nodig als buffer voor de bestrijding van de Europese schuldencrisis.

Naast China hebben Brazilië, Rusland en India op de G20-top in Mexico samen ook nog eens 40 miljard euro toegezegd. In ruil voor deze extra bijdrage aan de kas van het IMF krijgen de vier snel ontwikkelende economieën (de zogenoemde BRIC-landen) meer macht binnen het IMF.

In april zegden in totaal dertig landen 430 miljard dollar (341 miljard euro) extra toe aan het IMF, waardoor de uitleencapaciteit van het fonds zou worden verdubbeld. Het IMF, nu financieel en qua stemverhouding gedomineerd door Amerikanen en Europeanen, heeft twee jaar geleden al toegezegd meer macht aan de ontwikkelingslanden te geven. Tot nu toe is daar weinig van terechtgekomen.

Daar lijkt verandering in te komen nu een aantal kleine landen – waaronder Zuid-Afrika, Colombia, Maleisië, Nieuw Zeeland en de Filippijnen – wel meebetalen, maar grootmachten als de Verenigde Staten en Canada niet. Die hebben geweigerd om extra geld beschikbaar te stellen voor de bestrijding van de Europese schuldencrisis.

Extra hulp voor Europa lijkt echter steeds meer nodig. Met name Spanje raakt in rap tempo het vertrouwen van de financiële markten kwijt. Bij een veiling van staatsobligaties vanmorgen, betaalde de Spaanse regering een rente van ruim 5 procent voor in totaal 2,4 miljard aan schuldpapier met een looptijd van slechts een jaar. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Vorige maand werd bij een soortgelijke veiling nog 2,9 procent rente betaald. Voor een pakket van 639 miljoen euro aan leningen met een looptijd van 18 maanden betaalde de Spaanse staat 5,1 procent rente, tegenover 3,3 voor een eerdere lening met dezelfde looptijd.

Aanstaande donderdag gaan de Spanjaarden opnieuw de kapitaalmarkt op, met een veiling met iets langere looptijden. Spanje heeft het geld nodig om zijn begrotingstekort te financieren en leningen te herfinancieren die binnenkort aflopen.

Als gevolg van de crisis in Spanje liepen ook de kredietverzekeringen op Spaanse schuld verder op. Beleggers die hun schuldposities willen verzekeren, betalen nu 622.000 dollar per 10 miljoen dollar aan uitstaande schuld met een looptijd van vijf jaar. Dat is 27.000 dollar meer dan vorige week.