Charles Taylor gaat in beroep tegen vijftigjarige celstraf

Taylor twee weken geleden bij het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam. Taylor werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en krijgt vandaag zijn straf te horen.
Taylor twee weken geleden bij het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam. Taylor werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en krijgt vandaag zijn straf te horen. Foto AP / Evert-Jan Daniels

Voormalig krijgsheer en president van Liberia Charles Taylor gaat in beroep tegen zijn gevangenisstraf. Taylor kreeg eind mei van het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam te horen dat hij vijftig jaar de cel in moet.

Dat heeft het internationale hof vandaag laten weten, schrijft persbureau AP. Na het uitspreken van de straf zeiden zijn advocaten al een beroep te overwegen.

Taylor ondersteunde en bewapende rebellen die in Sierra Leone duizenden mensen doodden en verminkten in ruil voor ‘bloeddiamanten’. De gruwelijkheden vonden plaats tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, buurland van Liberia. Er werd een celstraf van tachtig jaar tegen hem geëist.

Hij was het eerste voormalig staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog dat veroordeeld werd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het proces vindt plaats in Leidschendam, bij Den Haag, omdat gevreesd werd dat het in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, voor instabiliteit in de regio zou zorgen.

    • Peter Zantingh