Cd Carice van Houten komt nog dit jaar uit

Gisteren werd bekend dat actrice Carice van Houten komend najaar een cd uitbrengt. Producer van de cd is JB Meijers, gitarist van De Dijk, die vorige zomer met de opnamen begon. Op dit moment werken Meijers en Van Houten samen aan de eind-mix, in een studio in Amsterdam.

Meijers en Van Houten kennen elkaar tien jaar. „We bleken dezelfde muzikale voorkeur te hebben, dat gaf een band”, zegt Meijers. „Carice houdt bijvoorbeeld ook van The Smiths en David Sylvian, muziek waar de meeste van mijn vrienden gillend bij weglopen. Ik hoorde haar zingen en was geraakt door haar stem. Maar ze was bescheiden. ‘Ik ben geen muzikant’, zei ze. Toen ik vorig jaar met Amerikaanse muzikanten speelde, zong ze eens mee met You And Your Sister van Big Star, waarna gitarist Jody Stephens zei ‘You can sing, you should do an album.’ En dit was een man uit Memphis die niets van haar wist.”

Het opnemen begon met één dag. „We deden nog eens een dag, en toen een week. Het bleek te klikken. Dus besloten we door te zetten.”

Ze namen bestaande liedjes op. „We speelden een prachtig nummer van The Beach Boys, Still I Dream Of It. En we vroegen bevriende muzikanten om nummers. Toen vroeg ik Carice om zelf te schrijven, en dat pakte zo goed uit dat we uiteindelijk vooral zelfgeschreven tracks zullen gebruiken.”

De stijl neigt volgens Meijers naar die van PJ Harvey en Portishead. „En soms Blondie, The Carpenters, Chrissie Hynde. Carice heeft geen schreeuwstem, maar ze kan van alles: brutaal, ingetogen, ironisch. De muziek is orkestraal, en ook elektronisch. Er zijn echte violen, en brakke drumcomputers. En weinig gitaren, voor mijn doen.”

Meijers produceerde al uiteenlopende bands en muzikanten, zoals Eboman, Go Back To The Zoo, Acda & De Munnik. „Bij anderen nam ik altijd de leiding. Maar Carice is een vrouwelijke vrouw met veel fantasie. Als ze met een volkomen van de pot gerukt idee kwam, wat best vaak gebeurde, zei ik ‘okee, probeer maar’. Het testosteronniveau in de studio lag lager dan anders.”

    • Hester Carvalho