Buma: Rutte is te anti-Europees

De VVD ontpopt zich tot een ‘PVV-light’ met haar houding ten opzichte van Europa, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Hij bekritiseert de houding van premier en VVD-leider Mark Rutte als het gaat over de oplossing van de Europese crisis: „Ik zie Mark Rutte in Nederland met een vies gezicht over Europa praten, maar binnen Europa achteraan meehobbelen.”

Volgens Buma is dat „gebrek aan daadkracht” onverstandige politiek: „We moeten erkennen dat we ons geld verdienen in Europa, en dat betekent dat we meedoen met bondskanselier Merkel bij het versterken van Europa.” Rutte brengt morgen een bezoek aan Merkel.

Merkel opperde onlangs dat de Europese Unie op termijn zou moeten toegroeien naar een politieke unie. De VVD verzet zich daartegen. Maar volgens Buma moet iedereen erkennen dat met het verscherpen van de Europese begrotingsregels en het toezicht daarop, „al soevereiniteit is overgedragen aan de Europese Commissie. En dat is maar goed ook.” Volgens het CDA kan Nederland economisch alleen floreren binnen een goed werkende unie.

Het CDA verzette zich ook altijd tegen meer bevoegdheden voor Europa, maar veranderde in september vorig jaar van inzicht, door de voortdurende crisis. Buma hield een pleidooi voor een Europese Commissaris die begrotingsdiscipline bij lidstaten kan afdwingen. Hij verzekerde toen overigens dat er geen sprake was van een overdracht van bevoegdheden: „Er gaat geen soevereiniteit naar Brussel.” Nu zegt hij: „Ik heb er moeite mee dat de VVD zo aan gaat schurken tegen de PVV, zo enkele maanden voor de verkiezingen.”