Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Buma haalt hard uit naar Rutte: ‘misleidend over Europa’

Rutte laat twee gezichten zien als het over de Europese Unie gaat. “In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij”. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in het AD.

Sybrand van Haersma Buma is klaar met Ruttes 'misleidende' taal over Europa. "Daar meehobbelen, hier een vies gezicht trekken." Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman
Sybrand van Haersma Buma is klaar met Ruttes 'misleidende' taal over Europa. "Daar meehobbelen, hier een vies gezicht trekken." Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman Sybrand van Haersma Buma is klaar met Ruttes 'misleidende' taal over Europa. "Daar meehobbelen, hier een vies gezicht trekken." Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Rutte laat twee gezichten zien als het over de Europese Unie gaat. “In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij”. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in het AD.

Rutte zou van de VVD een PVV-light maken door tegen die partij aan te schurken. Maar door de anti-Europese houding te kopiëren, zou de VVD het Nederlandse bedrijfsleven juist schaden. Buma:

“De premier moet niet zo bang zijn dat de PVV met een anti-Europees verhaal groter wordt. Nederland wordt daar niet beter van. [...] Angst voor de PVV is een slechte raadgever.”

Rutte, schaam je niet voor beleid waar je zelf voor koos

Rutte draait volgens hem al te lang om de hete brij heen. Hij wijst erop dat de premier eerder pleitte voor een Europese supercommissaris die alle begrotingen gaat controleren. “Maar vervolgens hield hij vol dat er geen macht werd overgedragen aan Brussel.”

Dat is volgens Van Haersma Buma wel gebeurd.

“En dat is maar goed ook, want we wilden dat landen zich eindelijk gingen houden aan de begrotingsafspraken. Een premier moet zich niet schamen voor een beleid waar hij zelf voor heeft gekozen.”

‘Viel me tegen dat hij Merkels voorstel afwees’

Toen de Duitse Bondskanselier Angela Merkel vorige week pleitte voor meer bevoegdheden voor Europa, reageerde Rutte afwijzend. “Dat vond ik erg tegenvallen. We hebben wél grote veranderingen nodig. Dat weet iedereen”, zegt Van Haersma Buma. “Europa zit in een diepe crisis.”

Rutte is volgens hem te afwachtend.

“Het beleid van de premier lijkt verlamd door de verkiezingen. Zijn houding is: als ik 12 september maar haal. Maar Europa wacht niet op 12 september.”

Rutte brengt vandaag een bezoek aan Merkel. Het is volgens Buma een ‘heel belangrijke’ bijeenkomst. “Rutte en Merkel moeten één boodschap hebben. Er moet een pad worden geschetst hoe we verder gaan, welke stappen we samen willen nemen.”