Bijna iedereen op deze foto is vermoord

None

Hans van der Hoek (80) :

„‘Kijkduin 1931’ staat er achter op deze foto geschreven. Hij zat in een album van Ted Lees (1), een tante van mijn vrouw. Na de oorlog kreeg mijn vrouw dit boek. De mensen op de foto zijn jonge joodse familieleden en hun vrienden; ze waren in 1931 een dagje naar het strand.

Jong waren ze toen, tussen de 21 en 28 jaar. Het is een vrolijke foto, maar wel met een heel triest verhaal erachter. Tijdens de oorlog is bijna iedereen op de foto vermoord.

Lies Lees (2) en Manie Huisman(3) waren de ouders van mijn vrouw. Het gezin Huisman is in de oorlog naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Bij het naderen van de geallieerde troepen werden zij met vele anderen op transport gesteld naar het Oosten. In april 1945 viel de trein in Russische handen en werden de mensen ondergebracht in het plaatsje Tröbitz. Daar zijn de ouders bezweken aan paratyfus. Hun drie kinderen overleefden.

Van de familie is maar één fotoalbum bewaard gebleven. En ik wilde deze mensen uit de vergetelheid halen. Daarom ging ik op zoek naar personen die wisten wie de mensen op deze foto waren. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Barend Lees (4). Hij is waarschijnlijk de enige op de foto die de oorlog heeft overleefd. Dankzij hem kon ik veel namen achterhalen.

Het Herinneringscentrum Westerbork probeert van zoveel mogelijk mensen nog een foto met naam vast te leggen in het project Naam en Gezicht. Ik heb daarvoor een aantal foto’s ingestuurd, waaronder deze. Zo leven de slachtoffers nog in ieder geval een generatie voort. Het spreekt mensen niet aan als je vertelt hoeveel duizenden er zijn om gekomen. Dat zijn getallen. Een naam en gezicht spreekt hen wel aan. Dan schrikken ze er van.”