Balotelli, idioot, afgeven die bal!

Onder het genot van grappa en brioches met gelato brulde gisteren een leger Italiaanse Amerikanen hun moederland naar de kwartfinale op het EK. Een verslag vanuit Brooklyn, New York.

In de Societa Figlia di Ragusa op 18th Avenue, een herensociëteit in de door Italiaanse immigranten gedomineerde wijk Bensonhurst in Brooklyn, herinnert alleen een groot tv-scherm aan de komende voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië. De ongeveer 35 aanwezige leden, allen afkomstig uit de Siciliaanse plaats Ragusa, zijn of uitermate druk met elkaar in gesprek of verdiept in hun kaartspel. De mannen zijn stuk voor stuk keurig gecoiffeerd en dragen pico bello gesteven overhemden. Het zaaltje ruikt naar aftershave en haarwater, de voertaal is Italiaans.

Aan het negeren van de televisie probeert Toni Salimeni een einde te maken door te brullen: „Inno nazionale (het volkslied)!” De kwieke zeventiger, overigens een van de jongere leden, zet het geluid harder – met als gevolg dat rond de tafeltjes de conversatie nog luider wordt gevoerd, en het kaartspel wordt geïntensiveerd. „Wij zijn Sicilianen”, verklaart Viktor Burrafad de desinteresse. „Wij hebben ons eigen volkslied.”

Van dit gebrek aan nationale eenheid is weinig meer te merken als de Ieren even later aftrappen en tot verbijstering van de plots aan het toestel gekluisterde leden meteen richting de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon oprukken. Het is vandaag erop of eronder, zo weten deze bejaarde supporters: winst op het al uitgeschakelde Ierland is noodzakelijk, terwijl Spanje niet mag verliezen van Kroatië of met 2-2 gelijkspelen.

Voor barman Bruno, een grijze Italiaan van nauwelijks anderhalve meter hoog, is het gedaan met de rust. Heeft hij tot dan kunnen volstaan met het sporadisch serveren van water, nu wensen de heren stante pede te worden voorzien van amaretto, grappa en limoncello. En terwijl de Italianen op het veld de druk op de matige Ieren opvoeren, woedt ter sociëteit onder druk handgebaar de discussie. Over Andrea Pirlo, die het spel maar vertraagt, over Antonio Cassano, die in nog geen honderd jaar zal scoren, over Cesare Prandelli, de bondscoach onder wiens erbarmelijke leiding Italië in deze benarde positie is terechtgekomen. Zo kan het gebeuren dat in de 35ste minuut menig lid zijn druk orerende en gesticulerende buurman erop moet wijzen dat Cassano zojuist met een achterwaartse kopbal de score heeft geopend. Bellissimo, roept een enkeling. Men klopt elkaar op de schouder, hier en daar worden handen geschud. Het gesprek wordt voortgezet.

En paar blokken verder op 18th Avenue, in Caffe Italia, een espressobar annex ijssalon dan wel kroeg, blijken Italiaanse Amerikanen wel degelijk een typische voetbalsfeer te kunnen creëren. Voorin drinken ze weliswaar rustig koffie en nippen ze aan likeur, maar achterin het café hijst een veel jonger publiek bier. Gekleed in azuurblauwe voetbalshirts hebben ze het raamloze lokaal geconfisqueerd.

De sfeer is zonder meer baldadig, maar dan op z’n Italiaans. Het hardst wordt gejuicht wanneer een theatrale valpartij leidt tot een Italiaanse vrije trap – of nog beter: een Ierse gele kaart. Deze supporters hebben het overigens niet voorzien op hun landgenoot Mario Balotelli, de enige kleurling in het Italiaanse team. „Idioot, speel die bal af”, roept een shirtloze Italiaan, duidelijk in de olie, bij elk balcontact van Balotelli in Poznan. Hij heeft er de lachers mee op zijn hand.

Als juist Balotelli in blessuretijd op fraaie wijze de 2-0 binnen volleert, en zo de kwartfinaleplaats van Italië definitief veiligstelt, is het allemaal vergeten. De Italiaanse vlag wordt uitgerold, de toeters gaan aan de mond en gewapend met confetti stroomt het lokaal leeg, de straat op – opdat de onwetenden op 18th Avenue op de hoogte kunnen worden gesteld van de Italiaanse overwinning.

    • Mars van Grunsven