Antwoord op de negende #vrijdagmiddagvraag: een rood halfaapje

Klein diertje, grote ogen en oren, ‘s nachts actief, dat moet een spookdiertje zijn! Mis. Het diertje op de foto van afgelopen vrijdag was een rode slanke lori, of Loris tardigradus. Dit met uitsterven bedreigde halfaapje komt in het wild alleen voor in het zuiden van Sri-Lanka, maar was gefotografeerd in de dierentuin van Frankfurt.

De rode slanke lori is een staartloos nachtdiertje uit Sri-Lanka.

Klein diertje, grote ogen en oren, ‘s nachts actief, dat moet een spookdiertje zijn! Mis. Het diertje op de foto van afgelopen vrijdag was een rode slanke lori, of Loris tardigradus. Dit met uitsterven bedreigde halfaapje komt in het wild alleen voor in het zuiden van Sri-Lanka, maar was gefotografeerd in de dierentuin van Frankfurt.

Met een gemiddeld gewicht van 130 gram, is de rode slanke lori de kleinste lori uit de lori-familie. Omdat deze halfaapjes zo traag en voorzichtig over de takken en lianen klauteren, worden ze ook wel de ‘luiaards van Azië’ genoemd.

Dat is niet helemaal terecht. In een onderzoek dat in 2006 verscheen, tonen primatologen Nekaris en Stevens met video-opnamen aan dat rode slanke lori’s in het wild een maximale snelheid van 4,3 kilometer per uur bereiken kan. Best snel, voor een bomenklimmend halfaapje.

Lori’s in gevangenschap gaan lang niet zo snel. Toch maakt de Grijze slanke lori-familie in onderstaand filmpje geen slome indruk. Goed, het wakker worden en opstarten gaat wat traag, maar al snel krioelt het gezin tussen de takken van hun verblijf:

Net veel andere nachtdieren, hebben lori’s een tapetum lucidum in hun ogen waarmee ze ‘s nachts beter kunnen zijn. Dit ‘tapijt van licht’ is een laagje van lichtreflecterende cellen in of net achter het netvlies. Het weerkaatste licht kan opnieuw door de fotoreceptoren in het netvlies worden waargenomen.

Een tapetum lucidum is ook handig voor lori-onderzoekers. Zij hoeven alleen maar met een zaklamp door het bladerdak te schijnen om de diertjes te vinden. Kijk hier hoe twee nieuwsgierige oogjes in het duister oplichten:

Rest nog één vraag: waarom heten deze halfaapjes slanke lori’s? De plompe lori heeft het antwoord.

Foto Alex Pyron

    • Lucas Brouwers