Ambtenarenbond Abvakabo doet mee aan Nieuwe Vakbeweging

Jetta Kleinsma (tweede van links) leidde de poging een nieuwe vakbeweging op te richten. Foto Gerard Til / Hollandse Hoogte

Abvakabo FNV, de grootste vakbond uit de publieke sector, gaat mee naar De Nieuwe Vakbeweging. Dat heeft de bond vanmiddag bekendgemaakt. De leden van Abvakabo FNV hebben in een ledenraadpleging massaal ja gezegd tegen de oprichting van de ‘nieuwe FNV’.

Voorzitter Corrie van Brenk zegt in een reactie dat Nederland een “sterke, democratische en solidaire vakbeweging nodig heeft” en dat Abvakabo, na FNV Bondgenoten de grootste vakbond binnen de FNV, “alle kansen” wil benutten om in de nieuwe vakbeweging “de positie van werkers en niet-werkers” te verbeteren. Abvakabo stelt dat het plan voor De Nieuwe Vakbeweging van oud-PvdA-staatssecretaris Jette Klijnsma “voldoende bouwstenen” biedt “om een sterke vakbeweging op te richten”.

Abvakabo zegt met de andere bonden te willen strijden tegen de volgens de bond asociale plannen uit het Lenteakkoord. Van Brenk:

“We moeten snel een vuist maken tegen de plannen van de Kunduzcoalitie. Vandaag waren onze leden bij het Binnenhof in Den Haag om te demonstreren tegen de AOW-plannen van de Kunduzpartijen. De komende tijd laten we meer van ons horen, samen met andere FNV-bonden, zodat Nederland niet verandert in een sociale woestijn.”

Gevaar van splitsing afgewend door besluit grote bonden

FNV Bondgenoten maakte gisteren al bekend ook mee te willen doen aan De Nieuwe Vakbeweging. De leden van de grootste bond binnen de FNV gaven op een ledenraadpleging aan tevreden met de aanpassingen in de plannen die Klijnsma vorige week heeft gepresenteerd. Eerder dreigde de FNV te scheuren vanwege een conflict tussen de grootste bonden en de kleine bonden.

De oprichting van de opvolger van De Nieuwe Vakbewging staat gepland voor aanstaande zaterdag. Een aantal bonden, waaronder ouderenbond ANBO, heeft aangegeven niet te zullen opgaan in de nieuwe vakcentrale.

    • Pim van den Dool