Akkoord over schuldenlast Vestia - ‘gaat de sector pijn doen’

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, neemt een verlies van ruim 2 miljard euro om haar risicovolle financiële producten af te kopen. Zelf draait Vestia op voor 1,3 miljard euro van die schuld. Andere corporaties zullen de komende jaren bloeden om de resterende 700 miljoen euro te betalen.

Het kantoor van Vestia in Scheveningen. Foto Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen
Het kantoor van Vestia in Scheveningen. Foto Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen

De schade van de Vestia-affaire is vastgesteld en omvangrijk. De grootste woningcorporatie van Nederland neemt een verlies van ruim 2 miljard euro om haar risicovolle financiële producten af te kopen. Zelf draait Vestia op voor 1,3 miljard euro van die schuld. De andere corporaties moeten de komende jaren bloeden om de resterende 700 miljoen euro te betalen.

Vestia betaalt de afkoopsom met het al eerder afgegeven onderpand van 1,3 miljard. Voor het resterende deel, gefinancierd door een lening van 600 miljoen euro en 100 miljoen eigen geld, doet Vestia een beroep op het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) voor ‘saneringssteun’. Het geld voor die steun wordt door het CFV geïnd via een heffing bij alle corporaties.

In NRC Handelsblad schrijft redacteur Eppo König vanmiddag waarom de schuld van Vestia pijn gaat doen in de rest van de sector. König:

“De 1,3 miljard die Vestia nu definitief kwijt is, heeft de corporatie al eerder bijgestort aan banken met geleend geld. Die leningen zal de corporatie moeten afbetalen met de geplande verkoop van 15.000 woningen in de komende jaren en meerdere bedrijfsonderdelen.

De resterende 700 miljoen euro aan schuld gaat Vestia lenen van de groep banken. Omdat Vestia deze lening niet kan betalen, springen de andere corporaties bij. Via een collectieve heffing van het het CFV, de financiële toezichthouder, betalen ze Vestia zogenoemde saneringssteun. De aflossing en de steun worden uitgesmeerd over een periode van tien jaar. Maar dat het de sector pijn zal doen, staat vast.”

Vestia in problemen door rentecontracten

Vestia kwam vorig jaar in nood omdat het voor miljarden aan risicovolle rentecontracten had afgesloten. Toen de rente daalde, eisten de banken meer tijdelijk onderpand. De kasbeheerder van Vestia, Marcel de V., zou verdiend hebben aan de transacties en werd begin april aangehouden. Deze week werd De V. vrijgelaten, hoewel hij nog wel verdachte blijft in het strafrechtelijk onderzoek.