Vorige maand werden er iets meer huizen verkocht - ‘geen trendbreuk’

Vorige maand werden er 10.182 woningen verkocht, aldus het Kadaster. Foto NRC / Arjan de Jongh

In vergelijking met mei vorig jaar zijn er dit jaar 2,7 procent meer huizen verkocht. In vergelijking met de maand april zijn er zelfs 23,6 procent meer woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster vandaag bekendmaakte.

Vorige maand werden er 10.182 woningen verkocht. Volgens het Kadaster laten vrijwel alle woningtypen een stijging zien ten opzichte van een jaar geleden. Het is voor het eerst in zeven maanden dat het aantal woningverkopen is gestegen.

“Hoekwoningen stegen het meest in deze periode met 8,8 procent. De enige daling deed zich voor bij de appartementen met 2,1 procent. Ook ten opzichte van de voorgaande maand, april 2012, is de stijging bij de hoekwoningen het grootst (30,5 procent).” -persbericht Kadaster

Het aantal geregistreerde verkochte woningen sinds januari 2005. Bron: Kadaster Het aantal geregistreerde verkochte woningen sinds januari 2005. Bron: Kadaster

Het aantal verkochte woningen is echter nog ver onder het niveau van een paar jaar geleden. Zo werden er op het hoogtepunt in december 2005 24.042 woningen verkocht (zie grafiek). Een woordvoerder van het Kadaster laat aan persbureau Novum dan ook weten dat er nog weinig conclusies kunnen worden getrokken uit deze cijfers. “Dit is een positief signaal”, legt ze uit. “Het is afwachten, dit kan een eenmalige opleving zijn of het begin van een opwaartse trend.”

Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM vertelde op radio 1 dat hij deze cijfers niet als trendbreuk ziet. Hij denkt de onzekerheid over continuering van de verlaagde overdrachtsbelasting ervoor heeft gezorgd dat er meer huizen werden verkocht dit voorjaar.

In mei 2012 vonden er volgens het Kadaster 269 executieveilingen plaats. Dit is een stijging van 21,2 procent ten opzichte van mei 2011.

    • Lex Boon