VN in Syrië wil evacuatie burgers in gevechtszones

Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië heeft er gisteren bij de strijdende partijen op aangedrongen evacuatie toe te laten van burgers die door het geweld in het nauw zijn gekomen, met name vrouwen, kinderen, bejaarden en gewonden. Het geweld is zo hevig dat de Verenigde Naties zaterdag het werk van de waarnemers opschortten, uit bezorgdheid om hun veiligheid.

Het Syrische leger voerde gisteren in sunnitische wijken van Homs en andere steden de beschietingen op van bolwerken van de oppositie. Daarbij zijn volgens activisten zeker vijftig mensen omgekomen en honderden gewond geraakt.

De Noorse generaal die de waarnemersmissie van 300 man leidt, Robert Mood, zei in een verklaring dat het leger en de oppositie zonder voorwaarden vooraf moeten instemmen met evacuatie van kwetsbare groepen burgers uit de gevechtszones. „Dit vereist van beide kanten de bereidheid om menselijk leven te respecteren en beschermen.”

Ondanks de opschorting van hun waarnemerswerk, zou een team van de missie dit weekeinde nog wel van Damascus naar de belegerde stad Homs zijn gegaan, in de hoop daar burgers te kunnen evacueren. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat werkt vanuit in Londen, zitten duizend gezinnen in Homs vast te midden van het geweld. Tientallen gewonden in gebieden die in handen van de rebellen zijn, kunnen geen medische zorg krijgen.

De Syrische regering had haar toestemming voor de evacuatie gegeven, zei een VN-functionaris tegen persbureau Associated Press. Maar uiteindelijk lukte het niet een staakt-het-vuren van anderhalf uur af te dwingen en kwam van de evacuatie niets terecht.

De waarnemersmissie was het enige onderdeel van het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan dat enigszins functioneerde. Omdat er in de praktijk nooit een staakt-het-vuren is geweest, kon daar niet op worden toegezien. Maar de missie kon na gewelddadigheden soms wel snel ter plaatse zijn, en proberen vast te stellen wat er precies gebeurd was.

Aanvankelijk had de aanwezigheid van waarnemers in sommige gebieden tot gevolg dat het geweld minder werd. De opschorting van de missie is mogelijk een waarschuwing van de VN aan beide partijen dat ze de kans op een oplossing en verdere betrokkenheid van de VN verspelen als ze voor geweld blijven kiezen. (AP)