Verkiezingen in Egypte na 'militaire staatsgreep'

Egypte koos dit weekend een president, terwijl het land in een politieke crisis verkeert.

Rotterdam. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Egypte werd dit weekend overschaduwd door een ongekende politieke crisis. De Egyptenaren konden kiezen tussen Ahmed Shafiq, oud-gediende onder het regime van Hosni Mubarak, en Mohammed Morsi, kandidaat van de Moslimbroederschap.

De legerleiding zou na de verkiezingen de macht overdragen aan een gekozen president. Maar op het laatste moment gooide de rechterlijke macht roet in het eten. Het Constitutionele Hof besloot donderdag dat het eerder dit jaar gekozen parlement ongrondwettelijk is. Daarmee werd de eerdere zege van de Moslimbroederschap in de parlementsverkiezingen ongedaan gemaakt. Tegelijk schrapte het Hof een wet, door datzelfde parlement aangenomen, die topfiguren van het oude regime uitsloot van deelname aan de presidentsverkiezingen. Presidentskandidaat Ahmed Shafiq was de laatste premier onder president Mubarak. Onmiddellijk na het vonnis kondigde de legerleiding aan de wetgevende bevoegdheden van het parlement naar zich toe te trekken.

De gebeurtenissen van de afgelopen kwamen volgens talloze Egyptenaren de facto neer op een militaire staatsgreep. Sommige kiezers stemden blanco. De uitslag van de presidentsverkiezingen wordt officieel donderdag bekendgemaakt, maar komt naar verwachting vandaag al naar buiten. NRC