Urenlange symboliek tegen hoger eigen risico

De voorzitter van de dag, PVV’er Martin Bosma, had al aangekondigd een boek mee te nemen, om zich tijdens het urenlange zorgdebat mee te vermaken. En ja, vlak voor tien uur loopt hij naar binnen met een dik boek. People’s War van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Anthea Jeffery. Het gaat over „de terreurdaden van het ANC”, vertelde Bosma vlak voordat hij de Tweede Kamer inging. Hij zou het „een beetje sneaky” gaan lezen.

De SP en de PVV voeren vandaag een bijzondere actie in de Tweede Kamer. Ze hebben urenlange spreektijden aangevraagd voor het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering van 220 naar 350 euro. De partijen vinden dat deze maatregel, onderdeel van het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, te haastig wordt ingevoerd.

De SP noemt het „een belasting op ziekzijn”. Volgens Kamerlid Renske Leijten is er „in de media fors gespind” dat haar partij met de methode aan tijdsverspilling doet. Het is niet meer dan een symbolische actie om aandacht te vragen voor de gevolgen van de maatregel, aldus de SP.

De SP zegt dus niet te willen filibusteren – met procedurele middelen een wetsvoorstel verhinderen. Om er voor te zorgen dat de Kamer voor het zomerreces het voorstel kan behandelen, is vandaag de extra vergadering ingelast.

SP-Kamerleden begonnen vanmorgen met het voorlezen van een selectie van 2.800 mails die de SP vorige week zegt te hebben gekregen. De SP’ers vroegen bij elke mail of de minister er later vandaag op wil reageren.

Voor aanvang zei minister Schippers (Zorg, VVD) te hopen dat het een inhoudelijk debat zou worden. „Ik hoop dat het geen kermis wordt.” Licht geïrriteerd voegde ze eraan toe dat ze een hoop werk te doen heeft. „Want dat gaat gewoon door. Ik krijg het wel voor mijn kiezen: woensdag moet ik ook 14 uur in de Kamer zijn, en donderdag nog eens 6 uur”. Ze weerspreekt dat de verhoging te gehaast wordt ingevoerd. „Dit is een simpele maatregel, die we nemen om financieel orde op zaken te stellen.”