Uitgelicht

Film

Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1978, BRD). Eerste en beste aflevering in Fassbinders serie over de kracht van kwetsbare vrouwen in het Duitsland van de jaren vijftig. In theatrale geschiedenis ziet romantische heldin Hanna Schygulla haar gevoelens verraden door een abjecte realiteit. (Na afloop een documentaire over deze film.) Arte, 20.15-22.10u.

Freedom Writers (Richard LaGravenese, 2007, VS). Zoals de jaren tachtig Robin Williams hadden in Dead Poets Society en de jaren negentig Michelle Pfeiffer in Dangerous Minds, zo mag nu Hilary Swank het krijtje ter hand nemen. Gebaseerd op de ware gebeurtenissen op een school vol kansarme kids in Long Beach, Californië, brengt zij de vechtersbazen en analfabeten aan het lezen. En zichzelf aan het schrijven. RTL 5, 20.30-23.00u.

King Ralph (David S. Ward, 1990, VS). Melige satirische komedie waarin John Goodman, derderangs entertainer uit Las Vegas, onverwacht koning van Engeland wordt en zich verbaast over die zonderlinge Britten. Ook met Peter O’Toole, John Hurt en Camille Coduri.RTL8, 20.30-22.30u.

The Mexican (George Verbinski, 2001, VS). Formulefilm bracht supersterren Brad Pitt en Julia Roberts voor het eerst samen, hoewel ze slechts een handvol gemeenschappelijke scènes hebben. Film bestaat goeddeels uit een parallelmontage van beider afzonderlijke avonturen: hij is een gangster tegen wil en dank en zij is zijn gegijzelde ex-verloofde. Net5, 20.30-23.00u.

Road to Perdition (Sam Mendes, 2002, VS). Tweede speelfilm van de regisseur van American Beauty is mengsel van gangsterepos en vader/zoondrama, naar een in de jaren dertig spelende striproman. Titel verwijst naar het stadje waar een vader en zoon (kille maffiamoordenaars Tom Hanks en Tyler Hoechlin) verlossing hopen te vinden. RTL7, 20.30-22.45u.

Faustrecht der Freiheit (Rainer Werner Fassbinder, 1975, BRD). Vijf jaar voordat Günter Lamprecht in Berlin Alexanderplatz gestalte gaf aan Franz Biberkopf speelde Fassbinder zelf een gelijknamige figuur in deze film. Hier is hij een sloeber die een vette prijs wint in een loterij en door zijn nieuwe, verkeerde vrienden vakkundig en genadeloos van zijn geld, liefde en illusies wordt beroofd. Arte, 23.05-01.05u.

Les gaîtés de l’escadron (Maurice Tourneur, 1932, F). Op negentiende-eeuwse roman gebaseerde lotgevallen van een drietal soldaten van een eskadron jagers. Jean Gabin, Fernandel en Raimu slaan zich door het eeuwig onveranderlijke garnizoensleven van pesterijen, corvees en het zich daaraan zo bekwaam mogelijk onttrekken, tirannieke superieuren en de absurde uitwassen van de militaire hiërarchie. Behoort niet tot de hoogtepunten in het oeuvre der acteurs. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.15u.

Informatief

Opium op Oerol. Cornald Maas brengt tot en met vrijdag dagelijks rechtstreeks verslag uit over het kunst-, muziek- en theaterfestival op Terschelling. Derek de Lint is vandaag de hoofdgast en de muziek komt van Blaudzun. Ned.2, 18.15-18.45u.

Wer rettet jetzt den Euro? Achtergrondberichten, scenario’s en interviews over de euro, een dag na de Griekse verkiezingen en met de Spaanse banken in crisis. Op zoek naar antwoord op de vraag of de politiek eindelijk een oplossing vindt en of een fiscale unie de euro nog zou kunnen redden. ARD, 20.15-21.00u.

King George and Queen Mary: The royals who rescued the monarchy. Tweedelig portret van de grootouders van de huidige Britse vorstin. Dit deel richt zich op koning George, die ondanks zijn Victoriaanse opvoeding begreep dat de sociale veranderingen na de Eerste Wereldoorlog de positie van het koningshuis zouden veranderen. Hij omarmde democratische hervormingen en initieerde veel van de koninklijke tradities die vandaag de dag gelden. Bij zijn zilveren jubileum was de monarchie populairder dan ooit. Als vader was hij echter een ramp, een tiran die zijn oudste zoon, prins Edward, van zich vervreemdde. Daarentegen had hij later wel een warme band met zijn kleindochter Elizabeth. BBC 2, 22.00-23.00u.

Es war einmal... Die Ehe der Maria Braun. Die Ehe der Maria Braun gaat over de wederopbouw van Duitsland na de oorlog en het grote zwijgen over het Naziverleden. In deze documentaire een terugblik op ontstaan en ontvangst van Fassbinders bekendste film. Met archiefmateriaal en interviews met de hoofdrolspelers – vooral met Hanna Schygulla, die in de film gestalte gaf aan de geslaagde zakenvrouw wier doodgewaande man jaren na de oorlog plotseling weer opduikt. Arte, 22.10-23.05u.

EK voetbal

Kroatië-Spanje en Italië-Ierland. Rechtstreekse wedstrijdverslagen uit Gdansk en uit Poznan.Ned.1 en Ned.3, 20.20-22.50u.