Twee Palestijnen gedood bij luchtaanval Gaza - verband infiltratie onduidelijk

Israëlische veiligheidstroepen bewaken het gebied bij de zuidelijke Israëlische stad Beershava. Ongeïdentificeerde militanten infiltreerden vanmorgen vanuit Egypte. Bij een luchtaanval kwamen twee Palestijnen om het leven, maar het is niet duidelijk of er een verband is tussen de twee incidenten.
Israëlische veiligheidstroepen bewaken het gebied bij de zuidelijke Israëlische stad Beershava. Ongeïdentificeerde militanten infiltreerden vanmorgen vanuit Egypte. Bij een luchtaanval kwamen twee Palestijnen om het leven, maar het is niet duidelijk of er een verband is tussen de twee incidenten. Foto AP / Tsafrir Abayov

Twee Palestijnen zijn vanmorgen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in het noorden van Gaza, vlakbij de grens met Israël. Dat meldden medische bronnen tegenover persbureau AFP. Een Israëlische woordvoerder wil niet zeggen of het gaat om een wraakactie voor de infiltratie van islamitische militanten vanmorgen.

Getuigen hebben de twee omgekomen Palestijnen geïdentificeerd als Mohammed Ismail Chabat en Aouda, leden van de radicale islamitische Jihad. De twee mannen, beiden twintigers, reden op een motorfiets vlakbij de grens met Israël toen ze geraakt werden door een luchtwapen.

Eventueel verband incidenten onduidelijk

Een Israëlische woordvoerder van het leger heeft de aanval bevestigd maar weigerde in te gaan op een eventueel verband met de gevechten vanmorgen tussen het Israëlische leger en militanten bij de grens met Egypte.

Een groep onbekende islamitische militanten brak vanmorgen door een veiligheidshek dat Israël van de Egyptische Sinaïwoestijn afscheidt. Het Israëlische leger werd direct na de infiltratie ingelicht en raakte in een vuurgevecht met de infiltranten, waarbij een Israëlische arbeider en twee militanten om het leven kwamen. De overige infiltranten worden nog gezocht. Israëliërs in de omgeving is aangeraden hun dorpen niet te verlaten totdat de klopjacht is voltooid.

Militanten actief in Sinaïwoestijn

Het incident onderstreept de wetteloze situatie in de Sinaïwoestijn sinds de val van voormalig president Hosni Mubarak vorig jaar. De politieke onrust in Egypte en zwakke politieke situatie in het gebied hebben de activiteiten van islamitische militanten in de regio doen opleven. De Israëlische vice-premier Shaul Mofaz en de Minister van Defensie Ehud Barak hebben de nieuwe Egyptische leiders verzocht om iets te doen aan de situatie in Sinaï, die een “zonder twijfel een veiligheidskwestie is geworden die door het incident vanmorgen verder escaleert”.

In augustus vielen gewapende indringers op een weg door de woestijn Israëlische voertuigen aan, waarbij acht Israëliërs werden gedood. Bij de jacht op de aanvallers schoten Israëlische militairen zes Egyptenaren dood, wat leidde tot een diplomatieke crisis en Israëlische excuses.

Als onderdeel van de verscherpte bewaking bouwt Israël langs de 230 kilometer lange grens een hek, dat ook dient om illegale migranten uit Afrika tegen te houden.