Opinie

    • John Kroon

Stop het gemulder op de tv

Er is te vaak gemulder op de Nederlandse televisie. Er wordt bij het voetbal te veel gemulderd. En gekraayd.

Geen wet is zo onredelijk als de ongeschreven wet. Die schrijft voor dat tv-verslaggevers, -presentatoren en -analytici zo goed zijn als het Nederlands elftal speelt. Hoe slechter Nederland voetbalt, hoe irritanter de hoofden en de geluiden van de tv-mannetjes op de kijker overkomen. Dan valt opeens op dat sommige verslaggevers de wedstrijd kennelijk als een hinderlijke onderbreking beschouwen voor de verhaaltjes die ze zo zorgvuldig hadden voorbereid. Vertellen ze ons, kijkers, in welk bedrijf de scheidsrechter aandelen heeft, terwijl wij willen weten wie er aan de bal is en of er een speler vrij staat, want dat kunnen we op het beperkte beeld dat het scherm ons biedt, vaak niet zien.

Wie gelooft nog dat het getreiter van Hans Kraay junior op RTL door de presentator en die andere kwajongens spontaan is en dat zijn woedende reactie niet bestaat uit ingestudeerde scheldwoorden? Of is het toch een herhaling waar we naar kijken?

Dan die Mulders. Zo zitten ze in De Wereld Draait Door een of andere minister uit te foeteren, dan weer bedenkt er een een kolderieke opstelling, omdat de programmaleiding bij de NOS heeft bedacht dat er tussen de ernstige voetbalanalytici ook een nar moet zitten. Het wordt vooral storend als de oudste Mulder op lijzige toon op élk wóórd dé nádrúk gáát léggén, hóór.

Dan weer zitten ze bij de NOS, dan weer bij RTL of SBS, want publieke omroep of commerciële zenders, dat maakt ze geen bal uit, die analytici. Er is op tv zoveel gepraat over voetbal, dat ze er een dagtaak van maken.

Dit zou allemaal niet erg zijn als het Nederlands elftal goed had gepresteerd. Dan hadden we scherpe analytici gehad en prima verslaggevers. Maar Nederland heeft gefaald en daarom: het mes in alle selecties. Van Bommel eruit? Dan ook Van Gelder weg. Net als sommigen van die nare stukjesschrijvers.

    • John Kroon