Spelers steunen de bondscoach

Kan Bert van Marwijk als bondscoach aanblijven na het debacle op het EK? De KNVB gaat het toernooi evalueren. Veel spelers staan nog altijd achter Van Marwijk.

De Portugese uitblinker Nani in duel met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart (links). Foto AFP

Direct na de vernederende uitschakeling van het Nederlands elftal begonnen de speculaties. In de gangen onder het Metalist Stadion van Charkov circuleerden zelfs al namen van potentiële opvolgers van Bert van Marwijk, als bondscoach van Oranje. Ronald Koeman bijvoorbeeld, nu nog trainer bij Feyenoord.

Van Marwijk zelf, die in december zijn contract met de KNVB verlengde tot 2016, was er een half uurtje na de nederlaag tegen Portugal kort over, tijdens zijn persconferentie. „Ik zit hier vlak na een verloren EK”, zei hij. „Ik ben met één ding niet bezig, en dat is met mijn toekomst. Ik heb een contract tot 2016.”

Kan Van Marwijk aanblijven na een toernooi waar Nederland slechter presteerde dan ooit? Die vraag zal de KNVB de komende maand moeten beantwoorden. „Drie gespeeld, nul punten. Qua prestaties is dat Oranje onwaardig”, erkende directeur betaald voetbal Bert van Oostveen gisteravond.

De KNVB zal de komende maand „alle aspecten” van het EK evalueren, zei Van Oostveen. „Historisch, technisch, tactisch, medisch, inspanningsfysiologisch. We zullen die evaluatie intern houden. Eventuele veranderingen, verbeteringen of aanpassingen moeten gereed zijn voor de vriendschappelijke interland tegen België, op 15 augustus.”

Van Oostveen wilde zich niet op voorhand uitspreken over de positie van Van Marwijk. „Laten we even realistisch zijn: de KNVB heeft met zijn volle verstand het contract met Van Marwijk verlengd. We praten over een bondscoach die ons probleemloos door twee kwalificatiereeksen heeft geleid. Die ons tweede op een WK heeft gemaakt. Dus ik vind wel dat hij enig krediet verdient. Ik ga niet direct mee in al het opportunisme.”

Vanuit de spelersgroep klonken gisteravond vooral steunbetuigingen voor Van Marwijk. Wesley Sneijder wilde de schuld voor het drama in Oekraïne niet bij de bondscoach leggen, maar bij de spelers zelf. „We hebben met z’n allen gefaald. De trainer is echt de juiste man voor deze groep. We hoeven niet de schuld in de schoenen van de trainer te schuiven.”

Een vergelijkbare analyse werd gemaakt door Rafael van der Vaart, die tegen Portugal het enige doelpunt maakte. „Ik zou niet weten waarom Van Marwijk niet kan blijven. Ik verwacht dat hij blijft. Ik ben niet van het naschoppen. Ik geef de trainer niet de schuld.”

Van Marwijk werd na het EK van 2008, in Oostenrijk en Zwitserland, aangesteld als opvolger van Marco van Basten. Zijn eerste drie jaar kende hij een ongekende succesreeks met Oranje. Tijdens de kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika (2010) won het Nederlands elftal alle acht wedstrijden. Na de verloren WK-finale tegen Spanje leek Oranje onder Van Marwijk opnieuw op weg naar een perfecte score in de kwalificatie voor het EK in Polen en Oekraïne. Alleen de laatste wedstrijd, in oktober vorig jaar tegen Zweden (3-2), ging verloren, op het moment dat Nederland zich al had gekwalificeerd.

Daarna ging het snel bergafwaarts met Oranje. Er volgden oefennederlagen tegen Duitsland (3-0), Bayern München (3-2), Bulgarije (2-1) en drie verloren wedstrijden op het EK. Nooit eerder verloor Oranje alle wedstrijden op een groot eindtoernooi.

Van Marwijk, die zichzelf gisteren verantwoordelijk stelde, weet de teleurstellende reeks in Oekraïne gisteravond aan het feit dat „heel veel spelers een gebrek aan vorm” hadden. „Dat is wel erg jammer. Die vorm kan ook snel terugkomen. Als we de eerste wedstrijd de helft van de kansen benut, dan staat de groep er heel anders op. Door die nederlaag tegen Denemarken is er toch onzekerheid in de ploeg gekomen.”

    • Rob Schoof