Spanje, Kroatië en Italië strijden om twee tickets voor kwartfinales

Spelers van de Kroatische ploeg tijdens de laatste training voor de wedstrijd van vanavond, gisteravond in Gdansk. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

Oranje is naar huis, maar gelukkig gaat het EK voetbal vandaag gewoon verder. Vanavond de ontknoping in groep C, waar Ierland al is uitgeschakeld maar de strijd tussen Spanje, Italië en Kroatië om de twee tickets voor de kwartfinales nog spannend is.

Italië staat derde in groep C en heeft slechts twee punten. Toch hebben de ‘Azzuri’ voor vanavond nog een redelijk goede uitgangspositie: als zij weten te winnen van de al uitgeschakelde Ieren komen ze op vijf punten. Dat is genoeg om door te gaan naar de laatste acht mits het duel tussen Spanje en Kroatië een winnaar krijgt. Ook als Spanje - Kroatië in 0-0 of 1-1 eindigt gaan de Italianen door naar de kwartfinales.

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli zei gisteravond dat hij er vertrouwen in heeft dat zijn ploeg nog in het toernooi zit na vanavond. Winnen van Ierland zal volgens Prandelli echter nog niet gemakkelijk worden omdat de uitgeschakelde Ieren volgens hem vrij kunnen spelen en over voldoende nationale trots beschikken om nog één keer alles te geven.

De Italiaanse coach Prandelli gisteravond bij de laatste training voorafgaand aan het treffen met Ierland van vanavond. Foto AFP / Giuseppe CacaceDe Italiaanse coach Prandelli gisteravond bij de laatste training voorafgaand aan het treffen met Ierland van vanavond. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Kroatië moet winnen van Spanje

Bij Spanje - Kroatië is het ook vrij overzichtelijk. De Spanjaarden, koploper in groep C met vier punten, hebben aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, maar zullen willen winnen om zich te verzekeren van de eerste plaats. Kroatië, ook in het bezit van vier punten, zal van Spanje moeten winnen om door te stoten naar de kwartfinales. Een gelijkspel van 2-2, 3-3 of nog meer is ook genoeg, maar de statistische kans op zo’n uitslag is klein.

Kroatië, dat een knappe 3-1 overwinning op Ierland boekte en Italië onverwachts op 1-1 hield, bereikte in 2008 ook de kwartfinales van het EK en werd toen na penalty’s uitgeschakeld door Turkije. Bondscoach Slaven Bilić zegt op de site van Euro 2012 dat zijn spelers klaar zijn om vanavond opnieuw te verrassen:

“Mijn spelers weten wat ze moeten doen en hun vastberadenheid is bijzonder hoog. Dit is de belangrijkste wedstrijd van hun generatie.”

Spanje is op z’n hoede voor de Kroaten, blijkt uit de woorden van de Spaanse coach Del Bosque. Hij waarschuwt zijn spelers voor onderschatting en prijst Kroatië als een ploeg die “in het verleden bewezen heeft groots te kunnen presteren”. “In voetbal kan alles gebeuren, daar moeten we alert op zijn”, aldus Del Bosque.

    • Pim van den Dool