Spaanse rente ondanks Griekse verkiezingsuitslag naar nieuw record

Handelaren kijken gespannen naar hun schermen op de beurs in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

De opluchting op de financiële markten over de Griekse verkiezingsuitslag lijkt van korte duur te zijn geweest. De Spaanse tienjaarsrente bereikte vanochtend namelijk een nieuw record van meer dan zeven procent.

De rente die de Spaanse staat moet beloven op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bereikte even na tien uur het niveau van 7,13 procent, het hoogste niveau sinds de oprichting van de eurozone. Eerder vanochtend was de Spaanse rente nog gedaald: van 6,838 procent naar 6,776 procent. In de loop van de ochtend begon de rente echter weer snel te stijgen.

‘Met Griekse verkiezingsuitslag zijn problemen niet voorbij’

De hoge rente maakt het voor Spanje heel moeilijk nog geld op te halen op de internationale kapitaalmarkten. Het land dreigt daardoor zijn staatsschuld en overheidsuitgaven niet langer te kunnen financieren. Een rente van hoger dan zeven procent wordt door waarnemers gezien als onhoudbaar. De voor Europa en Griekenland gunstige geachte verkiezingsuitslag lijkt de rentestand dus niet te beïnvloeden, twittert ook onze economieredacteur Menno Tamminga:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Spaanse rente net op 7,049 procent (en 7 % geldt als kritiek). Griekenland blijft nog even drijven, maar Spanje maakt nu wel slagzij.

De chef van onze economieredactie Jan Meeus zegt in een reactie op de Spaanse rentestijging dat die aantoont dat beleggers waarschuwen dat de problemen in de eurozone nog niet voorbij zijn:

“Griekenland heeft voor de euro en Europa gekozen, maar daarmee zijn de problemen niet voorbij. Griekenland, dat zo’n twee à drie procent van de totale Europese economie vormt, is eigenlijk nog een van de minste problemen. Spanje is veel belangrijker en het serieuze probleem. Beleggers vrezen dat de honderd miljard die Europa voor de Spaanse banken heeft gereserveerd niet genoeg is en dat Spanje het vierde land zal zijn dat directe begrotingssteun nodig heeft.”

Stemming op Europese aandelenmarkten slaat om

De Europese aandelenmarkten reageerden vanochtend bij opening positief op de verkiezingsresultaten uit Athene: de Europese beurzen openden bijna allemaal meer dan een procent hoger. Later vanochtend stonden de meeste aandelenmarkten rond de slotkoers van vrijdag. De beurzen in Madrid en Milaan stonden meer dan een procent in het rood.

    • Pim van den Dool