Serieuze ballads claimen stilte

Frans P. Wollrabe, recensent van de Gay Krant, ging naar een homowalhalla.

Ja Zanna, nee Zanna. Gezien: 16/6 in M-Lab, Amsterdam. Aldaar t/m 25/6. Inl: m-lab.nl

„Als je in mijn schoenen stond, piepte je wel anders.” Een tijdelijke rolwisseling is de droomoplossing als de buitenwereld met onbegrip tegen ons aankijkt. Ook homo’s zullen zoiets af en toe verzuchten. En nu homo’s trouwen en meeregeren, mogen ze al helemaal niet meer zeuren.

Op deze gedachte is het absurdistische Ja Zanna, nee Zanna (oorspronkelijk Zanna Don’t) gebouwd, het nieuwe project van het Amsterdamse musicallaboratorium M-Lab. In de vertrouwde musicalomgeving van Grease en Hairspray, een middelbare school, zoenen jongens met jongens, meisjes met meisjes. Grote motor achter dit homowalhalla is de levenslustige knul Zanna, die deze orde met behulp van een krachtige toverstaf handhaaft. Plotseling sluipen subversieve, heteroseksuele elementen het schoolgebouw binnen. Dat de schoolmusical onbeschaamd een lans breekt voor hetero’s in het leger, is al godgeklaagd. Maar wanneer het eerste heterokoppel in elkaars armen betrapt wordt, is Leiden in last.

Vooraf uitten makers en spelers graag hun verontwaardiging over de hardnekkige argwaan die homo’s nog steeds op straat tegenkomen. Is dit omdat een theaterstuk pas meetelt als het een misstand aan de kaak stelt? Onnodig; zonder te leunen op politieke correctheid is deze musical op eigen creatieve kracht al geslaagd.

Zanna’s sprookje is weliswaar lichte kost, is soms slordig geschreven en heeft last van een overhaast slot, maar onder leiding van regisseur Sieta Keizer gooit niemand er met de pet naar. Aan het eind van een rampseizoen schept M-Lab nieuw vertrouwen in het noodlijdende genre.

De meeste songs zijn sterk, vrolijke deuntjes sprankelen, serieuze ballads claimen stilte. Vertaler Ron Mesland levert fris en pittig Nederlands, zonder te zwelgen in woordvondsten. In de cast bevindt zich geen zwakke schakel. Zang is puntgaaf en aanstekelijke dans komt er gratis bij. Daardoor wordt de show geen gênant nichtenonderonsje. Onschuldige heteromannen hoeven niet te huiveren voor mannenomhelzingen of met ‘meid’ te worden aangesproken. Zo tolerant zijn homo’s ook weer.

Toch, terwijl Zanna’s mannen voorspelbaar kwetterend en giebelend over het speelvlak trippelen, zijn de vrouwen niet van de te verwachten tuinbroekensoort. In hun strakke, schaarse kledij lijken zij meer op de sensuele babes van SBS-nacht-tv. Hebben we de laatste verschuivingen in lesbotrends gemist?