Rusland wil Syrische burgeroorlog voorkomen

Caption: A damaged building is seen after shelling at the Al Qussoor area in Homs city June 17, 2012. Picture taken June 17, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: A damaged building is seen after shelling at the Al Qussoor area in Homs city June 17, 2012. Picture taken June 17, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een kapotgeschoten gebouw in de Al-Qussoor wijk in Homs. Foto Reuters / Shaam News Network

Terwijl Syrische troepen de stad Homs bombarderen, lijkt bondgenoot Rusland zich steeds meer zorgen te maken over de toekomst van Syrië.

Twee marineschepen staan klaar om uit te varen naar de Russische basis in de kuststad Tartus om vanuit daar Russische burgers te beschermen en mogelijk te evacueren. Tegenover het Russische Interfax laat majoor-generaal Vladimir Gradusov weten dat Rusland “zijn burgers beschermt”. De Russische schepen kunnen elk tot wel driehonderd mariniers en tientallen tanks vervoeren. Als deze schepen daadwerkelijk aanmeren, wordt dit de grootste inzet van Russische troepen in Syrië. Volgens persbureau AP is dit een signaal dat Moskou zich steeds meer zorgen maakt dat het land wegglijdt in een burgeroorlog.

Poetin: Rusland wil crisis oplossen met Obama

Rusland is gedurende de bijna zestien maanden durende opstand de grootste bondgenoot gebleken van het regime van president Bashar al-Assad. Volgens Syrische oppositiegroepen zijn er in de strijd tegen Damascus al meer dan veertienduizend mensen omgekomen door overheidsgeweld. Tot nu toe blokkeerden Rusland en China verregaande resoluties tegen Assas om dit geweld af te keuren.

Vanavond liet president Vladimir Poetin echter weten dat zijn land zich kan vinden in de standpunten van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Samen met de Amerikaanse president Barack Obama en de internationale gemeenschap wil Poetin zich gaan inzetten voor een einde aan de crisis in Syrië, meldt persbureau Reuters. Samen met VN-gezant Kofi Annan moet er volgens beide staatslieden gewerkt worden aan een “politiek proces” om een Syrische burgeroorlog te voorkomen.

Geweld in Homs gaat door

Vandaag namen Syrische overheidstroepen opnieuw de stad Homs onder vuur, een bolwerk van de opstand tegen Assad. Het geweld komt een dag nadat het hoofd van de gestaakte VN-waarnemersmissie, Robert Mood, eiste dat burgers veilig de stad mochten verlaten. Toen de eerste tekenen kwamen van een hernieuwde aanval op Homs op vrijdag bevonden zich daar volgens activisten meer dan duizend families.

Al Jazeera berichtte vandaag over de burgers gevangen in het kruisvuur in Homs:

Ondertussen onderhandelt hulporganisatie Artsen zonder grenzen met de Syrische autoriteiten om het land in te mogen en gewonden te helpen:

Door de escalatie van het geweld in het land staakten VN-waarnemers de missie. Zij moesten toezien op het staakt-het-vuren in het land maar werden met toenemende mate zelf doelwit. Gisteren riep de Syrische oppositie de VN dan ook op tot het aannemen van een resolutie om de VN-waarnemers in het land te bewapenen.

De waarnemersmissie van de VN maakte deel uit van het vredesplan dat bemiddeld werd door Kofi Annan die optrad als bemiddelaar tussen de internationale gemeenschap, de Syrische oppositie en Damascus. De VN-waarnemers moesten toezien op het staakt-het-vuren dat vanaf begin april van kracht was. Dat bestand was echter wankel door de vele schendingen. Na het bloedbad in Houla lieten de rebellen van het Syrische Vrije Leger weten zich niet meer aan de wapenstilstand te houden.