Ronaldo goed als het moet

Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates at the end of the Euro 2012 football championships match Portugal vs. Netherlands, on June 17, 2012 at the Metalist stadium in Kharkiv. Portugal won 2 to 1. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates at the end of the Euro 2012 football championships match Portugal vs. Netherlands, on June 17, 2012 at the Metalist stadium in Kharkiv. Portugal won 2 to 1. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY AFP

Populair is Cristiano Ronaldo niet in Nederland. Egoïstisch, klinkt vaak. Narcistisch als goede tweede. Neem dat rare gedoe met z’n haar in de rust. IJdeltuit. Lachen, toen hij tegen Duitsland zwak speelde en simpele kansen miste tegen Denemarken. Lekker vaak herhalen op tv. Zelfs in Portugal schenen ze niet meer zo blij te zijn met de ster van Real Madrid. Zou het? Gisteren, op het moment dat het moest, deed Ronaldo weer precies wat hij moest doen. Constant dreigend, twee keer scoren. Kijk hoe fit hij nog is, de speler die dit seizoen de meeste speelminuten maakte van alle deelnemers aan dit EK (5.800). Hoe schril het contrast met de vermoeide helden van Oranje. Niet teveel narcistisch kijken naar het eigen falen. Eerst de tegenstander feliciteren die beter is. Cristiano Ronaldo.

Verliezer

Steward 3890 is niet te benijden

Geheel volgens voorschrift staat de Poolse steward met nummer 3890 met de rug naar het veld en het gezicht naar de tribune bij Polen-Tsjechië, die het thuisland moet winnen om door te gaan op het EK. In zijn geval betekent dat een hele avond kijken naar een vak met duizenden in het rood uitgedoste Tsjechen. Hij staat net niet genoeg onder de overkapping om te kunnen schuilen tegen de hoosbuien, urenlang schuin omhoog kijkend of de Tsjechen zich wel gedragen. Het enige dat hij ziet is uitzinnig juichen, in de 72ste minuut. Blijkbaar staat Polen met 1-0 achter. En na het eindsignaal dansen voor zijn neus ineens de Tsjechische spelers tussen hun fans. De Polen zijn al de catacomben in gevlucht. Maar voor steward 3890 is de gifbeker nog niet leeg. Voorschrift.