Rodney King (47) overleden

FILE - This July 20, 1993 file photo shows Rodney King speaking during an appearance on KFI-AM radio's "Bill Handel and Mark Whitlock" show in Los Angeles. King, the black motorist whose 1991 videotaped beating by Los Angeles police officers was the touchstone for one of the most destructive race riots in the nation's history, has died, his publicist said Sunday, June 17, 2012. He was 47. (AP Photo/Nick Ut, file)
FILE - This July 20, 1993 file photo shows Rodney King speaking during an appearance on KFI-AM radio's "Bill Handel and Mark Whitlock" show in Los Angeles. King, the black motorist whose 1991 videotaped beating by Los Angeles police officers was the touchstone for one of the most destructive race riots in the nation's history, has died, his publicist said Sunday, June 17, 2012. He was 47. (AP Photo/Nick Ut, file) AP

Rodney King, een zwarte taxichauffeur wiens mishandeling door de politie in 1991 leidde tot rassenrellen in Los Angeles, is gisteren overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Kings verloofde trof hem op de bodem van het zwembad aan. Volgens de politie lijkt er geen sprake te zijn van een misdrijf. King werd in maart 1991 aangehouden omdat hij te hard reed. De vier agenten die hem aanhielden schopten hem meer dan vijftig keer en gebruikten stroomstootwapens. Een omstander filmde dit en stuurde de beelden naar een televisiezender. Daardoor namen de raciale spanningen toe. Toen de agenten later ondanks de beelden werden vrijgesproken, braken er hevige rassenrellen uit in Los Angeles. Daarbij kwamen 55 mensen om het leven en meer dan tweeduizend mensen raakten gewond. King zei toen op televisie: „Waarom kunnen we niet gewoon goed met elkaar omgaan?” AP