PvdA wil bij elk wetsvoorstel overzicht van inbreng lobbyisten

Nederland, Den Haag, 13 April 2012 GVC120413x0364 Goos van der Veen/Hollandse Hoogte
Nederland, Den Haag, 13 April 2012 GVC120413x0364 Goos van der Veen/Hollandse Hoogte Het torentje van de minister-president aan de Hofvijver. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Het Binnenhof moet transparanter vindt de PvdA. Daarom wil de partij dat in elk wetsvoorstel dat de Tweede Kamer behandelt, wordt vermeld welke lobbyisten hierbij betrokken zijn geweest, wat hun argumenten waren en wie zij vertegenwoordigen.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vanavond in Nieuwsuur. Haar partij streeft naar Brits en Amerikaanse voorbeeld naar transparantie van lobbypraktijken en is bezig met schrijven van een nota die deze zomer wordt ingediend. Bouwmeester:

“Wij willen niet alleen weten dát iemand langs is geweest, maar vooral: wat is er besproken, welk lobbybelang is ingebracht en is er naar geluisterd of niet? Wij komen zelf met een voorstel. Dat doen we in de zomer, zodat het nieuwe kabinet er meteen mee aan de slag kan en dat lobby vanaf nieuwe kabinet meteen openbaar wordt.”

Uit een recentelijk gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer bleek dat lobbyisten soms beter geïnformeerd zijn dan Kamerleden. Een inzicht in hoe zij beleid beïnvloeden is daarom wenselijk, vinden ook D66, GroenLinks en de SP.

Ook de vereniging voor lobbyisten, de BVPA, laat tegenover de NOS weten het voorstel te steunen.