Protest tegen wietpas op Cannabis Bevrijdingsdag

Op de Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam demonstreerden zo’n vijfduizend bezoekers tegen de invoering van de wietpas.

De vierde Cannabis Bevrijdingsdag heeft gisteren naar schatting vijfduizend mensen naar het Westerpark in Amsterdam getrokken. Coffeeshophouders en wietliefhebbers protesteerden op het cultuurfestival tegen de wietpas, die het kabinet op 1 januari in het hele land wil invoeren.

Er moet volgens de organisatie duidelijke regulering komen voor de ‘achterdeurproblematiek’ en meer aandacht worden besteed aan ‘de vele positieve eigenschappen van marihuana’.

Bezoekers kregen op het festival het advies in september te stemmen op een partij die tegen de wietpas is.

Het gratis cultuurfestival werd voor de vierde keer georganiseerd door het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Er waren optredens van o.a. DJ Isis en rapper Def P, theater, sprekers, een grote hennepmarkt en een filmfestival.

Groningse coffeeshops gingen gisteren massaal dicht, zodat hun personeel en klanten naar het festival konden. „Maar er zijn ook Friezen, Drenten en Limburgers”, aldus een woordvoerder van het festival.

De wietpas, die onder meer drugstoerisme tegen moet gaan, is inmiddels ingevoerd in de drie zuidelijke grensprovincies. Diverse politiekorpsen hebben melding gemaakt van een flinke stijging van de straathandel en de daarmee samenhangende overlast. Novum