Proces Mladic ‘tot nader order’ uitgesteld

De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner

Het proces tegen Ratko Mladic is “tot nader order” uitgesteld. De rechtszaak tegen de van etnische zuiveringen verdachte Servische generaal zou op 25 juni hervat worden na eerder ook al uitgesteld te zijn vanwege ‘significante fouten’ gemaakt door de aanklagers.

Dat meldt persbureau Reuters. De aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag hadden verzuimd al hun bewijsmateriaal tijdig te delen met de verdediging terwijl zij hier wel toe verplicht zijn. De verdediging verzocht om deze reden daarom een uitstel van zes maanden.

Mladic (69), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. De voormalig generaal wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995. De gebeurtenissen in Srebrenica worden beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei vorig jaar gearresteerd.