Pasok: Griekse onderhandelingen moeten morgen zijn afgerond

Venizelos vandaag, onderweg naar een ontmoeting met Nieuwe Democratie-leider Samaras. Foto AP/Kostas Tsironis

Evangelos Venizelos, hoofd van de Griekse socialistenpartij Pasok, wil dat er zo snel mogelijk een Griekse regering wordt gevormd. “De onderhandelingen moeten morgen zijn afgerond” zo liet hij vanavond weten tegenover persbureau Reuters.

De voormalige minister van Financiën zei verder dat er een “zo breed mogelijke consenus” gevonden moet worden tussen zijn partij en Nieuwe Democratie, de partij van Antonis Samaras, die gisteren bij de verkiezingen de grootste partij werd en vanochtend van president Papoulias de opdracht kreeg een regering te gaan vormen. Samen met Pasok vormt Nieuwe Democratie een meerderheid in het parlement. De extreemlinkse partij Syriza volgde als tweede en Pasok is de derde partij.

Mogelijk derde regeringspartij

Nieuwe Democratie heeft 129 zetels in het parlement en zou met de 33 zetels van Pasok op een meerderheid van 162 zetels komen. Mogelijk zoekt Samaras nog de steun van een derde partij, bijvoorbeeld Linkse Democraten, die ook hebben gezegd een pro-Europese regering te willen steunen.

Samaras zelf zei gisteravond dat hij snel een “regering van nationale verzoening” wil vormen. Hij zei dat “er geen tijd te verliezen is” en dat er een regering moet komen die “economische groei moet brengen en de Grieken ervan moet verzekeren dat het ergste voorbij is”.

Vanuit Europa klonk gisteravond ook de roep om snel een regering te vormen in Griekenland. Zo spraken de ministers van Financiën van de eurogroep de hoop uit dat een nieuwe regering doorgaat met hervormen. Een woordvoerder de Duitse regering benadrukte vanochtend dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken met Europa moet houden en dat het nu niet de tijd is om de Grieken extra tijd te geven om hun beloften na te komen.

Merkel: Griekenland moet bezuinigingen doorvoeren

De Duitse bondskanselier Merkel benadrukte vandaag tijdens de G20-top in Mexico voor de tweede keer in een week dat het land zich aan de gemaakte afspraken met Europa dient te houden:

“Het land komt niet onder de vastgestelde bezuinigingen uit. Het is van enorm belang dat we erop kunnen rekenen dat Griekenland zich de afspraken met haar geldschieters houdt.”

    • Annemarie Coevert