Overgewicht verergert honger in de wereld

De weegschaal van de mensheid als geheel wijst 15 miljard kilo te veel aan, als gevolg van overgewicht. Door die extra kilo’s eten mensen meer dan normaal, omdat het meer energie kost om te bewegen en een dik lichaam ook in rust meer energie vraagt. Op wereldschaal kan dat in de papieren gaan lopen, schrijven Britse onderzoekers van de London School of Medicine and Tropical Hygiene vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health. Overgewicht is daarmee naast bevolkingsgroei een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het inschatten van de ecologische voetafdruk van de mens, zeggen zij.

De Britten onder leiding van hoogleraar epidemiologie Ian Roberts hebben in hun onderzoek gerekend aan de mondiale getallen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over lichaamsgewicht van volwassenen in 2005. Die cijfers op zich spreken al boekdelen: in duizend kilo gaan gemiddeld 12,2 Amerikanen, maar wel 20,2 inwoners van Bangladesh. Een Bengaal krijgt dagelijks gemiddeld 2342 kilocalorieën binnen, en een Amerikaan 2874; 18,5 procent meer.

In Noord-Amerika woont 6 procent van de wereldbevolking, maar die draagt wel voor eenderde bij aan de extra biomassa als gevolg van overgewicht. Aziaten, goed voor ruim zestig procent van de wereldbevolking, dragen met hun overtollige kilo’s 13 procent bij aan het mondiale overgewicht. Een Amerikaan weegt gemiddeld 80,7 kilo, een Aziaat 57,7 en wereldwijd ligt het gemiddelde op 62 kilo.

De onderzoekers zijn nu bang voor grote gevolgen als mensen over de hele wereld door een toegenomen welvaart meer gaan eten. Overgewicht zal dan de impact van de door de Verenigde Naties geschatte bevolkingsgroei in 2050 van 2,3 miljard mensen bovenop de huidige 7 miljard nog eens flink verzwaren. Door overgewicht zal de mondiale vraag naar voedsel extra toenemen, met als gevolg hogere voedselprijzen en meer honger in arme delen van de wereld.

Het zwartste scenario zou zijn als de wereldbevolking in zijn geheel zo dik zou worden als de Amerikanen, het volk met het meeste overgewicht op deze planeet. De Britten schrijven dat dit, op basis van de cijfers van 2005, zou resulteren in een toename van de energiebehoefte die anders 473 miljoen mensen met een gemiddeld gewicht zou kunnen voeden. Als iedereen daarentegen als de gemiddelde Japanner zou gaan eten, zou het mondiale overgewicht met 93 procent afnemen.