Over de haag

ANWB is écht tegen

Woensdag staat de belasting op de reiskostenvergoeding op de agenda in de Tweede Kamer. Automobilistenorganisatie ANWB heeft daarom alle honderdvijftig Kamerleden officieel laten weten tegen die forenzentaks te zijn, stond in een persbericht gisteren. Een heldere boodschap voor die enkele parlementariër die de zeven vóórgaande kritische persberichten had gemist, en ook de ANWB-ReisKostenCheck niet had gezien. Met die check kunnen forenzen berekenen hoeveel méér ze aan reiskosten moeten betalen in 2013. Allerlei nieuwssites meldden dit ‘nieuws’ gisteren – laat lobbyen maar aan de ANWB over.

Er valt wat te kiezen

Vandaag is de laatste dag waarop politieke partijen hun naam kunnen laten registreren bij de Kiesraad, voor de verkiezingen van 12 september. Er hebben zich al 35 partijen geregistreerd, waaronder in elk geval zeven nieuwe. Onder andere de IQ-partij, de Libertarische Partij, de Anti Europa Partij, en de Partij Onze Nederlandse Samenleving hebben zich aangemeld. Op 31 juli moeten alle partijen hun kandidatenlijst inleveren – dat is voorwaarde voor uiteindelijke deelname. Het minimum aantal kandidaten moet te doen zijn: één.

Zorgeloze toekomst

Eén van die aangemelde partijen, de Partij van de Toekomst, ziet de economische situatie wel erg zonnig in. Een greep uit de ideeën: een basisinkomen voor iedereen, lagere verkeersboetes, gratis openbaar vervoer en alleen mensen die werkelijk kosten voor hun gezondheid hebben gemaakt, hoeven zorgpremie te betalen. Om vrolijk van te worden? Niet voor niets stelde partijleider en entertainer Johan Vlemmix bij eerdere verkiezingen voor om een ministerie van Feestzaken in te stellen. Ja, met hemzelf als minister.