Opnieuw brandstichting in Turkse gevangenis

Caption: Sanliurfa city prison is pictured on June 17, 2012, in Sanliurfa. At least 13 prisoners died from smoke inhalation after inmates started a fire during a mutiny in a jail in southeastern Turkey, officials said Sunday. The prisoners set fire to blankets and beds in a cell in the Sanliurfa city prison late Saturday, but it was brought under control before it could spread throughout the jail, which holds 1,000 inmates, the Anatolia news agency reported, quoting governor Celalettin Guvenic. Another five inmates in the cell were hospitalised, it said. The fire broke out during a fight between inmates, Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan told Anatolia, relaying a survivor's account. "I was also informed by the governor that the conditions in the cell were not suitable to accommodate that many inmates," he added. Sanliurfa, the city's largest jail, reportedly has a capacity of around 250. AFP PHOTO/STR
Caption: Sanliurfa city prison is pictured on June 17, 2012, in Sanliurfa. At least 13 prisoners died from smoke inhalation after inmates started a fire during a mutiny in a jail in southeastern Turkey, officials said Sunday. The prisoners set fire to blankets and beds in a cell in the Sanliurfa city prison late Saturday, but it was brought under control before it could spread throughout the jail, which holds 1,000 inmates, the Anatolia news agency reported, quoting governor Celalettin Guvenic. Another five inmates in the cell were hospitalised, it said. The fire broke out during a fight between inmates, Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan told Anatolia, relaying a survivor's account. "I was also informed by the governor that the conditions in the cell were not suitable to accommodate that many inmates," he added. Sanliurfa, the city's largest jail, reportedly has a capacity of around 250. AFP PHOTO/STR In de Turkse gevangenis Sanliurfa brak vandaag weer een brand uit na onlusten met gevangenen. Foto AFP

Gevangenen in de Turkse Sanliurfa-gevangenis aan de Syrische grens hebben opnieuw brand gesticht tijdens rellen. Zaterdag kwamen ook al dertien gevangenen om bij een brand.

Bij de brand van vandaag vielen geen dodelijke slachtoffers. Het vuur was snel onder controle laat een lokale bestuurder weten aan persbureau Reuters. Zaterdagavond staken gevangenen hun beddengoed aan uit protest tegen de slechte leefomstandigheden in de gevangenis.

Vandaag waren de hulpdiensten snel aanwezig om gewonden weg te voeren en de brand te blussen. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen. De Turkse media melden dat de gevangenen vandaag protesteerden tegen de dood van hun celgenoten en de slechte leefomstandigheden in de te volle gevangenis. Sanliurfa heeft een capaciteit van driehonderd gevangenen, maar er verblijven momenteel meer dan duizend tussen de muren van de faciliteit.

Buiten de gevangenis kwam het tot botsingen tussen protesterende familieleden en oproerpolitie. Die laatste zette traangas en waterkanonnen in om de demonstratie uiteen te slaan. Ook zondag kwam het buiten Sanliurfa tot onlusten met familie en nabestaanden van de gevangenen.