Nazi's jagen voor beginners

Levy & de Laatste Nazi’s (6 delen)Ned. 2, 21.40- 22.30 uur

Bekende beelden: Nederlandse journalisten die in Duitsland met draaiende camera’s hoogbejaarde mannen in beige zomerjasjes achtervolgen. Over de parkeerplaats tussen troosteloze flats, voor dichte deuren, schreeuwend door de brievenbus.

De bejaarden zijn veroordeelde Nederlandse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland zijn gevlucht en daar in vrijheid leven en sterven. Hoe kan dat? Omdat ze Duits staatsburger zijn geworden, en die levert Duitsland niet uit. Onverteerbaar, vooral voor de overlevenden. Maar inmiddels wel een vaak verteld verhaal.

Tv-maker Gideon Levy belooft in zijn zesdelige reeks Levy & De laatste nazi’s dan ook dieper op de kwestie in te gaan. In de eerste aflevering gebeurt dat niet. We krijgen louter bekende feiten en een tobbende Levy achter het stuur, die in de voice over de kwestie overdenkt. Hij concentreert zich op oud-SS’er Klaas Faber, die tijdens de opnametijd overlijdt, wat de zinloosheid van de onderneming benadrukt.

Uit een interview in de VARA Gids blijkt dat we later wel meer krijgen. Zo wijt Levy deze misstand aan de naoorlogse sfeer van willen vergeten en het groeiende zelfbewustzijn van het nieuwe Duitsland. Verder een psychologisch onderzoek van de Vrije Universiteit, waarin proefkonijnen worden verleid tot immorele daden.

Maar dat is dus later. Wie al enigszins is ingevoerd in nazizaken, kan dit eerste exposé overslaan.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken