Naaktshoppen heeft zijn voordeel

Naked customers push their carts through a supermarket during its opening on June 16, 2012 in Suederluegum, northern Germany, near the Danish border. The owner of the store promised free shopping limited at 2,000 Danish krones (circa 270 euro) to the first 100 clients coming to the shop's inauguration - on the condition that they are naked. AFP PHOTO SEBASTIAN IWERSEN GERMANY OUT
Naked customers push their carts through a supermarket during its opening on June 16, 2012 in Suederluegum, northern Germany, near the Danish border. The owner of the store promised free shopping limited at 2,000 Danish krones (circa 270 euro) to the first 100 clients coming to the shop's inauguration - on the condition that they are naked. AFP PHOTO SEBASTIAN IWERSEN GERMANY OUT AFP

Op zo veel blote klanten was Niels Sterndorff niet berekend. De uitbater van de Duitse Priss-markt had hooguit een tiental mensen zonder kleren verwacht voor de openingsstunt van zijn winkel. Maar zaterdagochtend stonden er 250.

Het idee was simpel: de eerste honderd klanten die naakt de winkel betraden, zouden voor 2.000 Deense kronen (zo’n 270 euro) gratis boodschappen mogen doen in de supermarkt in het Duitse Süderlügum, bij de grens met Denemarken.

De eerste hobbel kwam toen de politie hoorde van de actie. Want naaktlopen, dat verstoort de openbare orde. En daar zat de politie niet op te wachten, zo meldde de Deense krant Nordschleswiger. Wie naakt op de parkeerplaats zou verschijnen, zou worden beboet. Maar in de supermarkt zou de politie geen actie kunnen ondernemen.

En dus werd er een oplossing bedacht: deelnemers aan de actie konden zich uitkleden in hun auto’s. Daarna mochten ze een winkelwagentje pakken en de winkel betreden. Zo kon de actie toch doorgaan.

Met dus veel meer naaktlopers af dan verwacht, zo vertelde Sterndorff aan het Duitse persbureau DPA. Sommigen hadden zelfs de nacht voor de deur doorgebracht om niet te laat te zijn. Honderd mensen liet Sterndorff binnen. De overige 150 moesten of betalen, of met lege handen naar huis.