Moslimbroeders claimen zege bij presidentsverkiezingen Egypte

De kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohammed Morsi, zaterdag bij het uitbrengen van zijn stem in Zagazig, 90 kilometer ten noorden van Kairo. Foto AFP / Marwan Naamani

De Moslimbroederschap claimt dat hun kandidaat Mohammed Morsi de presidentsverkiezingen in Egypte heeft gewonnen. Hij zou bij de verkiezing van dit weekend een meerderheid van de stemmen hebben gehaald. Tegenkandidaat Ahmed Shafiq legt zich niet bij een nederlaag neer.

Hoewel de eerste officiële resultaten niet voor donderdag worden verwacht, zegt de Moslimbroederschap dat Morsi 53 procent van de stemmen heeft gekregen en zijn tegenstrever Shafiq zo’n 47 procent. De Moslimbroeders zeggen dat Morsi de eerste president is die door het Egyptische volk is gekozen. “Dit is een moment waarop Egyptenaren lang hebben gewacht”, aldus de moslimfundamentalisten.

Het kamp van de andere kandidaat uit de tweede ronde, oud-premier onder Mubarak Shafiq, zei in een reactie de overwinningsclaim van de Moslimbroeders “compleet” te verwerpen en “verbijsterd” te zijn door de bekendmaking. De Moslimbroederschap zou de verkiezingen willen “kapen” met de snelle claim. Volgens een woordvoerder van Shafiq gaat hij juist aan de leiding met zo’n 52 procent van de stemmen.

Egyptisch leger trekt meer macht naar zich toe

Of Morsi of Shafiq de presidentsverkiezingen nu uiteindelijk wint, hoeveel macht de nieuwe president krijgt is nog volkomen onduidelijk. De nieuwe grondwet waarin wordt bepaald hoe de machtsverhoudingen in Egypte komen te liggen moet nog worden geschreven.

Het Egyptische leger, dat nu nog de meeste macht in handen heeft, vaardigde gisteravond na het sluiten van de stembussen een ‘constitutionele verklaring’ uit waardoor de generaals de formeel wetgevende bevoegdheden van het parlement krijgen. Het door de Moslimbroederschap gedomineerde parlement werd afgelopen week door het Constituionele Hof ontbonden.

In de constitutionele verklaring zijn naar verwachting de bevoegdheden van de nieuwe president vastgelegd. Daarnaast krijgt het leger het laatste woord over de manier waarop de nieuwe grondwet wordt geschreven. Waarnemers vrezen dat het leger probeert een de facto staatsgreep te plegen in het land.

    • Pim van den Dool