‘Morgen gesprekken formering Griekse regering afgerond’

Mogelijk zijn morgen de formatiegesprekken over een nieuwe Griekse regering afgerond. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse partijen Pasok en Nieuwe Democratie, die samen een meerderheid hebben in het nieuw verkozen parlement, zullen een coalitie gaan vormen. Naar verwachting zijn de gesprekken daartoe morgen afgerond.

Dat melden bronnen binnen Nieuwe Democratie aan persbureau Reuters. Volgens een van deze bronnen zal Griekenland klaar zijn voor de volgende besprekingen met de trojka - de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - om de beoogde bezuinigingen en privatiseringen versneld door te voeren.

Pasok: morgen moeten onderhandelingen afgerond zijn

Nieuwe Democratie geeft hiermee gehoor aan de oproep van het hoofd van de Griekse socialistenpartij Pasok, Evangelos Venizelos, om zo snel mogelijk een Griekse regering te vormen. Hij liet al eerder vanavond weten dat de onderhandelingen “morgen moeten zijn afgerond”.

Venizelos wil dat er een “zo breed mogelijke consenus” gevonden moet worden tussen zijn partij en Nieuwe Democratie. Deze laatste partij heeft 129 zetels in het parlement en zou met de 33 zetels van Pasok op een meerderheid van 162 zetels komen. Mogelijk wordt er nog steun ingeroepen van een derde pro-Europese partij om de regering te versterken.

‘Grieken moeten beloftes nakomen’

Vanuit Europa klonk gisteravond ook al de roep om snel een regering te vormen in Griekenland. Zo spraken de ministers van Financiën van de eurogroep de hoop uit dat een nieuwe regering doorgaat met hervormen. Een woordvoerder de Duitse regering benadrukte vanochtend dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken met Europa moet houden en dat het nu niet de tijd is om de Grieken extra tijd te geven om hun beloften na te komen.

Zondag mochten de Grieken voor de tweede keer in zes weken hun stem uitbrengen bij de nationale parlementsverkiezingen. Meerdere formatiepogingen mislukten na de stembusgang van 6 mei, waarna nieuwe verkiezingen als enige optie overbleven. De onderhandelingen strandden door uiteenlopende visies op de ingrijpende bezuinigingen die de EU Griekenland heeft opgelegd in ruil voor de miljardensteun die het land ontvangt om een faillissement te voorkomen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis