Microsoft Surface: iPad-killer met Windows 8

Microsoft Surface = tablet pc op Windows 8, ingebouwde standaard en een hoes met ingebouwd keyboard

Een opvallende koerswijziging bij Microsoft: het softwarebedrijf bouwt voor het eerst een eigen pc. De Surface tablet pc die gisteren werd aangekondigd is het Windows-alternatief  voor de Apple iPad. Windows werd groot omdat Microsoft zijn systeem altijd in licentie gaf aan meerdere pc-fabrikanten. Maar vaste partners als HP en Dell lijken nu op de tweede plaats te komen.

Tien jaar nadat de toenmalige Microsoft-topman Bill Gates de mislukte tablet-versie van Windows XP wereldkundig maakte, toonde zijn opvolger Steve Ballmer vannacht in Los Angeles twee gelikte tablet pc’s van Microsoft. ‘Surface’ draait op Windows 8 en is een rechtstreekse concurrent voor de  iPad en tablet pc’s met Googles Android besturingssysteem. In de magnetische hoes zit een toetsenbord met aanraaktechnologie verwerkt, de touch cover.

Kloon of killer?

Microsoft zegt geen iPad-kloon te willen maken, maar een tablet pc met keyboard en Office waarmee je écht kunt werken. Of Surface een iPad-killer wordt, hangt sterk af van de prijs. Die zal ergens tussen een iPad en een ultrabook in komen te liggen: tussen de 400 en 1.000 dollar, afhankelijk van de gekozen versie.

 

Steve Ballmer toont de Microsoft Surface tablet pcSteve Ballmer toont de Microsoft Surface tablet pc

Logischerwijs was een tablet pc met Windows 8 pas in het najaar verschenen, maar Microsoft wil niet afwachten tot  andere fabrikanten het aandurven een tablet pc te produceren. Daarom nam de softwaremaker zelf  het heft in handen en bouwde twee types tablet pc’s: de één werkt op een Intel chipset (die kan overweg met  Windows 8 Pro en alle normale Windows-software), de ander beschikt over een zuiniger ARM-processor en draait op de afgeslankte versie Windows RT.

Die twee varianten maken het er voor de consument niet duidelijker op, waarschuwt Forrester-analist Sarah Rotman. Een andere onduidelijkheid betreft de naam Surface, die verwijst naar de magische Surface-tafel uit 2007 die zelfstandig voorwerpen herkent. Die technologie zit niet in de tablets verwerkt.

  • Eigenschappen: 10,6 inch breedbeeldscherm
  • ingebouwde standaard om het apparaat rechtop te zetten
  • magnetische hoes met ingebouwd toetsenbord, de touch cover
  • felle kleuren lijken afgeleid van de Nokia Lumia-telefoons.
  • ook een variant met fysieke toetsen, de type cover
  • digitale pen en inkt om op het scherm te ‘schrijven’
  • Intel versie weegt 903 gram, 14 mm dik, 1080p en DisplayPort voor koppeling met extern scherm, USB 3.0, verkrijgbaar met 64 en 128 GB SSD opslag
  • De ARM-versie met Windows RT is minder dan een centimeter dik en weegt 676 gram, 720 p resolutie, verkrijgbaar met 32 en 64 GB SSD opslag, RT versie van Office 2013
  • Definitieve prijs en beschikbaarheid zijn niet bekend. Microsoft gaat de Surface verkopen in zijn eigen winkels (in de VS) en online, vanaf het moment dat Windows 8 klaar is, vermoedelijk rond oktober, november.
  • Meer details in deze pdf.

Reclamefilmpje over Surface:

Gartner analist Carolina Milanesi over de presentatie, waar Microsoft de hele Amerikaanse tech-wereld uitnodigde zonder te zeggen waarvoor: “I am not quite sure why people think that in order to be Apple all you need to do is create hype around one launch event.”

Microsofts eerste eigen pc

Het is zeker niet de eerste keer dat Microsoft eigen hardware maakt: het bedrijf bouwde muizen, keyboards,  de Xbox, de Kinect controller maar ook minder succesvolle gadgets, zoals de Kin telefoon en de Zune muziekspeler. Nog verwacht: de Xbox 720. Maar dit is wel de eerste keer dat Microsoft zelf een ‘full blown pc‘ produceert waar behalve Windows ook kantoorsoftware Office op draait.

Om de strijd met de Apple iPad aan te gaan - en te bewijzen dat Windows 8 een serieus mobiel besturingssysteem  is - komt Microsoft met een eigen ontwerp. Microsoft heeft haast om voet aan de grond te krijgen in de mobiele besturingssystemen. Apple heeft op dit moment ongeveer tweederde marktaandeel in het tablet-segment, een pc-variant die door Apple-oprichter Steve Jobs in 2010 nieuw leven in geblazen werd. Concurrenten op Android hebben moeite de iPad bij te benen, en het marktaandeel van de iPad groeit in 2012 zelfs weer, verwacht IDC. Eigenlijk zijn alleen de goedkopere tablet pc’s zoals de Amazon Kindle Fire in staat om Apples hegemonie te bedreigen.

De iPad, waarvan er in twee jaar tijd 67 miljoen van verkocht zijn, heeft een negatief effect op de verkoop van traditionele laptops en desktop computers - Microsofts belangrijkste afzetmarkt. Daarnaast worden ontwikkelaars van software getrokken naar het Apple-platform, dat al meer dan 200.000 applicaties voor de iPad telt. Ook rukt de iPad op in het zakenleven, van oudsher Microsofts terrein.

Microsoft is van plan om niet te lang te wachten met de introductie van een eigen tablet-variant, zoals het bij de iPhone wel te lang treuzelde. Windows Phone, Microsofts smartphonesysteem, heeft nu nog een zeer bescheiden marktaandeel en is grotendeels afhankelijk van de Finse hardwarepartner, het noodlijdende Nokia. Diens verliescijfers hebben een negatieve uitstraling op een verder prima product, en andere Windows Phone-partners kijken de kat uit de boom. Als Surface succesvol blijkt, is dat ook een opsteker voor  Windows Phone.

Meer controle, net als Apple

Windows 8 dwingt Microsoft tot radicale keuzes. Het is de meest ingrijpende verbouwing van het besturingssysteem tot nu toe: Windows 8 bestaat uit het traditionele bureaublad maar toont de software ook als een muur van tegeltjes, de zogeheten Metro-interface voor aanraakschermen. De vertrouwde Windows startknop is verdwenen. Nog meer revolutie: Microsoft ontwikkelde een Windows-versie die overweg kan met andere processors dan de gebruikelijke x86-chips van Intel - de vaste partner van Microsoft in de laatste dertig jaar. Windows RT, een variant van Windows 8, draait op zuinige ARM-processors, net zoals je die in iPads en Android tablet pc’s vindt.

Microsoft wil Windows 8 als een premium product introduceren. Geen gedoe met ontbrekende drivers voor exotische hardware, dat frustreerde ooit al eens de introductie van Windows Vista. Microsoft heeft met Surface zowel de hardware als de software van zijn tablet in eigen hand - dit verticale model is vergelijkbaar met de manier waarop Apple gadgets produceert. Ook de softwarewinkel (Windows Store) komt overeen met de App Store.

Maar er is één verschil: Windows 8 is niet volledig gesloten voor andere producenten en zal vanaf dit najaar ook te vinden zijn op (tablet) pc’s van HP, Dell, Nokia en andere partners. Deze fabrikanten zullen niet echt verheugd zijn met de introductie die Microsoft vandaag deed: zo wordt het nog moeilijker om een concurrent voor de iPad te bedenken. Aan de andere kant kunnen ze wel meeliften op het marketinggeweld dat Microsoft zal inzetten om Surface te ondersteunen.

Steve Ballmer zei tijdens de bijeenkomst dat hij nog altijd in het pc-ecosysteem gelooft. Maar voor Microsofts eerste tweede poging de tablet-pc te veroveren rekent hij toch liever op zijn eigen kracht dan op die van zijn vaste partners.

 

Je kunt Microsofts aanpak vergelijken met de manier waarop Google zijn Nexus-telefoons bouwt als een staalkaart van de mogelijkheden van nieuwe Android-versies. Google bereidt ook een Nexus tablet voor, die waarschijnlijk eind deze maand geïntroduceerd wordt. Ook Google moet het goede voorbeeld geven aan andere hardwaremakers, om een deuk te slaan in het marktaandeel van de iPad. Meer daarover volgende week, als Google I/O plaatsvindt.

Voor abonnees:

Microsoft bouwt zijn eigen iPad-killer, NRC Handelsblad dinsdag 19 juni.

 

Bill Gates introduceert de Tablet PC versie van Windows, in 2002Bill Gates introduceert de Tablet PC versie van Windows, in 2002