‘Mensen meenemen in de stroom’

„Ik kon het nauwelijks geloven toen ik gebeld werd door het platenlabel. Voor mij persoonlijk betekent de prijs heel wat. Een vakjury selecteerde mij uit het complete internationale aanbod. En de andere twee genomineerden waren twee knappe vrouwen. Daar sta ik dan als pianonerd tussen.”

Pianist Hannes Minnaar (27) reageert op de Edison Klassiek die hij won in de categorie ‘Het debuut’. Hij ontving de prijs vrijdag tijdens het Edison Klassiek Gala in het Kurhaus te Scheveningen.

„Omdat het mijn eerste cd was, wilde ik met Rachmaninov en Ravel graag een breed palet laten zien. De componisten waren tijdgenoten, maar verschillen van elkaar als dag en nacht. Rachmaninov bestaat uit lange lappen dramatisch laat romantisch werk. Russischer dan Rachmaninov kan niet. Ravel is veel moderner met korte statische stukken.”

„Ik was blij dat de jury schreef dat ik bij Rachmaninov de ‘hoofd- en bijzaken heb gescheiden’. Daar ben ik heel bewust mee bezig geweest. Het is een lang stuk en als je er geen dingen uitlicht, verdwaal je. Ik heb constant geprobeerd om een verhaal te vertellen, om mensen mee te nemen in de stroom en me niet te verliezen in details. De jury schreef ook dat ik bij Ravel ‘de valkuilen van sentimentaliteit omzeil’. Daar heb ik niet zo expliciet op gelet, maar ik begrijp het wel. Ik heb de stukken gespeeld zoals ik ze voel en ik ben nu eenmaal geen vreselijk sentimenteel mens.”

„Ik denk dat ik op mijn volgende cd iets met Bach doe. In augustus begint een druk seizoen met mijn Van Baerle Trio. Daarnaast focus ik op de pianoconcerten van Beethoven, omdat ik daar veel van kan leren. Ik was nooit zo met mijn carrière bezig, maar nu is er werk aan de winkel.”