Martina en Schippers tonen met titels hun goede vorm bij de NK atletiek

De Nederlandse kampioenschappen atletiek waren een goede testcase voor de EK en Olympische Spelen.

Op de NK atletiek hebben de olympische boegbeelden Churandy Martina en Dafne Schippers geen fouten gemaakt. Ze prolongeerden hun titels op de 100 meter sprint. De nationale titelstrijd in het Olympisch Stadion was vooral een testcase voor de Europese kampioenschappen in Helsinki (eind juni) en de Olympische Spelen in Londen.

Churandy Martina won het koningsnummer in een tijd van 10.22, vóór Giovanni Codrington en Brian Mariano. De geboren Curaçaoër was daarmee tevreden, zeker gezien zijn intensieve trainingen van de laatste weken. „Dit is een goede tijd, want we werken rustig toe naar de Europese kampioenschappen en de Spelen”, zei hij. „Ik ga op beide toernooien vol voor de titel.” Voor de EK zal hij nog een keuze maken tussen de 100 en 200 meter. In Londen loopt hij beide afstanden. Lachend: „Ik heb veel vertrouwen in mijzelf.”

Meerkampster Dafne Schippers nam zowel deel aan de 100 meter als aan het verspringen. Ze won beide onderdelen. De 100 meter liep ze in 11.38, bij het verspringen verbeterde ze haar persoonlijk record tot 6,54 meter. Met het oog op de komende wedstrijden wilde ze vooral constant presteren. „Dit is een pure voorbereidingswedstrijd, maar ik pak toch maar mooi twee titels.”

Ook de andere Nederlandse Olympiërs zetten de titels naar hun hand. Robert Lathouwers verbaasde zichzelf opnieuw op de 800 meter met een tijd van 1.52.90. Bij de FBK-Games in Hengelo plaatste hij zich met een persoonlijk record al voor Londen. „Met die kwalificatie is er veel druk weggevallen”, zegt hij. „De laatste 200 meter heb ik voor mijn gevoel nog nooit zo snel gelopen. En dat terwijl ik vanaf het begin op kop liep. In deze vorm ben ik medaillekandidaat op de EK.”

Erik Cadée heroverde de nationale titel met de discus met een worp van 63,14 meter. Zijn enige serieuze tegenstander, Rutger Smith, meldde zich af met een verrekte bovenbeenspier. „Zonder echte tegenstand werp je vooral tegen jezelf”, zei Cadée, die niet tevreden was over zijn prestaties.

De verrassing van de dag kwam op naam van de sprinter Jerrel Feller. Hij veroverde de nationale titel op de 200 meter in 20,76 seconden, een persoonlijk record. Ook dook hij onder de EK-limiet van 20,80. „Ik heb getwijfeld over mijn carrière, maar vandaag is het er eindelijk uitgekomen.”

    • Jens Pauw