Marja Pruis: ‘Grunberg speelt teveel de baas’

De discussie op #twitlit over De man zonder ziekte van Arnon Grunberg gaat vooral over de vraag of hoofdpersoon Sam enkel een marionet is van de ‘pesterige’ auteur of een personage dat in zijn tragiek deernis weet op te wekken bij de lezer.

Volgens Marja Pruis, de speciale gast van afgelopen week, speelt de auteur teveel de baas, waardoor mededogen met architect Sam voor haar onmogelijk wordt.

Sommige #twitlit-lezers zijn het daar niet meer eens: ‘Vind de taal in het boek helder geen woord te veel, tegelijk veelheid aan betekenissen, knap gedaan.’

En: ‘Grunberg uit. Wat is zijn wereldbeeld? Geen Arabische lente. Duimschroeverig verhaal. Slecht geslapen.’ De discussie woedt nog volop: zit de passieve Sam gevangen in een absurd universum of loopt hij alleen maar in de val die zijn auteur heeft opgesteld?

Dinsdag a.s. om 19:00 precies beantwoordt Arnon Grunberg vragen van zijn #twitlit-lezers. Daarmee wordt het eerste seizoen van de de twitterleesclub afgesloten en is het tijd voor evaluatie.

    • Bas Heijne