Krullerige zang met hoge uithalen

Holland Festival: My Brightest Diamond. Gehoord: 17/6 Bimhuis, Amsterdam. ***

Theater en popmuziek zijn een moeizame combinatie. Theater associëren we met ingestudeerd acteren, popmuziek met spontaan gedrag en vrijheid. Ook als Beyoncé haar zorgvuldig geoefende dansjes uitvoert, doet ze dat met een air van nonchalance. Theatrale popmuziek wordt gemaakt door muzikanten die hun gedrag uitvergroten zodat ook de achterste rijen niets missen.

Die aanpak was gisteravond te zien bij My Brightest Diamond, oftewel zangeres Shara Worden. In het kader van het Holland Festival trad Worden in het Bimhuis op met een zevenkoppig ensemble en haar eigen drummer. Worden kwam op met een grote tros oranje ballonnen en een maanvormig masker, pantomimend tussen de muzikanten.

Worden is een multi-instrumentalist – elektrische piano, gitaar, duimpiano – en combineert popmuziek met haar liefde voor opera en klassieke muziek. De melodieën hebben een krullerige stijl, haar stem heeft een mooi hees geluid dat helder uithaalt in het hoog.

Ze opende met We Added It Up, van haar laatste cd All Things Will Unwind (2011), dat zich met zijn evocatieve instrumentatie, hoge uithalen en lage tonen ontrolt tot een musicalachtig lied. In de loop van het optreden kreeg het ensemble meer kracht, dankzij de mooi jazzy spelende drummer Brian Wolfe die de muzikanten opzweepte tot een geleide chaos van kwinkelerende fluit, grommende cello en brommende klarinet. Worden vergat de geaffecteerde manieren en liet haar stem streng aanzwellen. Het theatrale effect was ingeruild voor het vuur van het moment.