Kortkolom economie

Flink meer huizen verkocht in mei

Rotterdam. Voor het eerst in zeven maanden is het aantal woningverkopen gestegen. In mei werden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar 2,7 procent meer huizen verkocht. In vergelijking met april van dit jaar is het aantal woningverkopen 23,6 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag bekendmaakte. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) zeggen de cijfers nog weinig over een opleving, omdat ze over de verkopen in de eerste lentemaanden gaan. Tussen de koop en de overdracht zit meestal een paar maanden en pas als een woning daadwerkelijk van eigenaar wisselt, komt die in de cijfers van het Kadaster terecht. Bovendien is er volgens een woordvoerder in de lente is er altijd sprake van een opleving. (Novum)

Halsema voorzitter adviesraad ASN Bank

Rotterdam.Voormalig partijleider van GroenLinks Femke Halsema is benoemd tot voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank. Dat maakte de bank, die zich als duurzaam profileert, maandag bekend. Halsema volgt hiermee voormalig PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl op. De raad van advies van de ASN Bank mag de directie van de bank gevraagd en ongevraagd advies geven over het beleid. De raad toetst of de bank zich wel houdt aan zijn duurzame missie. Halsema, die begin vorig jaar vertrok uit de Tweede Kamer, krijgt voor haar werk bij ASN jaarlijks 9.000 euro. (Novum)

Stijging overschot op lopende rekening

Rotterdam. Het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans is in het eerste kwartaal van 2012 uitgekomen op 19 miljard euro (13 procent van het bruto binnenlands produkt). Dat blijkt uit betalingsbalanscijfers van de Nederlandsche Bank. Niet eerder heeft de centrale bank een dergelijk hoog saldo gemeten van ontvangsten en uitgaven op de lopende rekening. Het overschot ligt 6 miljard euro hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. De lopende rekening van det betalingsbalans registreert de internationale handel en inkomensstromen van een land. De sterke stijging van het overschot in de laatste kwartalen hangt voor een deel samen met achterblijvende binnenlandse bestedingen. Ten opzichte van een jaar geleden is de goederenuitvoer met 9 procent in waarde gestegen; hier tegenover staat een stijging van de invoerwaarde van 7 procent. (NRC)