Kortkolom cultuur

Stedelijk wacht op onderzoek huurlast

Amsterdam. Het Stedelijk Museum doet geen nieuwe subsidieaanvraag voordat er duidelijkheid komt over de huisvestingslasten (zo’n 2 miljoen euro) van het pand. Dat zegt het museum in reactie op de Amsterdamse Kunstraad die afgelopen vrijdag opnieuw om een herziene subsidieaanvraag vroeg. De aanvraag van het Stedelijk Museum zou volgens de Kunstraad „te hoog” en „onrealistisch” zijn in deze tijden van kunstbezuinigingen. Er zou voor het museum 11,6 miljoen euro beschikbaar zijn; bijna 4 miljoen euro minder dan waar het museum om vroeg. Over wie de huurlasten moet betalen bestaat al maanden discussie tussen de directie van het museum en de gemeente. De resultaten van een onderzoek naar de huisvestingslasten van het Stedelijk worden deze zomer verwacht. Het museum vindt dat de gemeente mee moet betalen aan de huurlasten. De huidige aanvraag bij de Amsterdamse Kunstraad van 15,5 miljoen euro is volgens het Stedelijk Museum broodnodig om vanaf 23 september het vernieuwde en twee keer zo grote museum draaiende te houden. De gemeente vindt dat het Stedelijk Museum de gemeente genoeg geld heeft gekost. (NRC)

Schilder Paul Jenkins (89) overleden

Rotterdam. De Amerikaanse schilder Paul Jenkins is op 8 juni op 89-jarige leeftijd in New York overleden. Dat meldt The New York Times. De abstract-expressionistische schilder was tijdens zijn studies goed bevriend met kunstenaars als Jackson Pollock en Mark Rothko. Jenkins hanteerde een fysieke techniek, waarbij hij de verf in golven over zijn grote doeken goot. Door deze doeken vervolgens te bewegen vormde de weglopende verf abstracte vormen. De werken van Jenkins worden wereldwijd tentoongesteld in grote musea. Ook in het Stedelijk Museum in Amsterdam was zijn werk te zien. In 1978 stond Jenkins model voor de rol van de excentrieke schilder in de film An Unmarried Woman. (NRC)