Kortkolom buitenland

Legercommandant Jemen bij aanslag dood

Aden. Bij een zelfmoordaanslag is vandaag de commandant van de zuidelijke militaire regio in Jemen gedood. Generaal Saleh Ali Qatan leidde het regeringsoffensief dat de regionale Al-Qaeda-organisatie vorige week uit haar bolwerken in de provincie Abyan verdreef, ten koste van honderden levens. Al-Qaeda had gedreigd wraak te nemen voor het offensief. De dader meldde zich bij de woning van generaal Qoton in de havenstad Aden. Toen de generaal naar buiten kwam blies hij zich op. (AFP)

Rodney King (47) dood gevonden in zwembad

Washington. Rodney King, de zwarte man wiens mishandeling in 1991 door politieagenten een jaar later tot rassenrellen in Los Angeles leidde, is gisteren dood gevonden in zijn zwembad. Volgens de politie is hij vermoedelijk verdronken. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. King (47) raakte wereldwijd bekend in maart 1991. Hij was aangehouden na een achtervolging en werd daarna door agenten met knuppels afgetuigd terwijl hij op de grond lag. Toen de agenten een jaar later werden vrijgesproken van mishandeling, kwam het in Los Angeles tot rellen. Er vielen 53 doden. (Reuters)

Japan zet kerncentrales weer in werking

Tokio. Twee Japanse kernreactoren worden op korte termijn weer in werking gesteld. Dat heeft de Japanse regering zaterdag bekendgemaakt. Na de nucleaire ramp bij Fukushima vorig jaar werden alle 54 kernreactoren geleidelijk aan stilgelegd. Het gaat voorlopig om een tijdelijk maatregel om ernstige stroomtekorten in de zomer tegen te gaan, die met name de industrie rond de stad Osaka vreesde. De meeste Japanners blijven grote bezwaren hebben tegen kernenergie na de ramp van vorig jaar. (Reuters, AP)

Militanten dringen uit Sinaï Israël binnen

Jeruzalem. Een groep militanten is vandaag vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn Israël binnengedrongen en heeft daar een Israëliër gedood die werkte aan een nieuw grenshek. Israëlische militairen doodden vervolgens twee van de militanten. Nog drie of vier zijn voortvluchtig binnen Israël, zo meldde het leger. In de Sinaï is als gevolg van de politieke onrust na de val van de Egyptische president Mubarak de wetteloosheid toegenomen. Moslimextremisten en mensen- en wapensmokkelaars hebben er min of meer de vrije hand. (AP)

Slowaakse agent doodt leden Roma-gezin

Bratislava. Een Slowaakse politieagent buiten dienst heeft zaterdag drie leden van een Romafamilie doodgeschoten en er twee zwaar verwond. De 51-jarige man was in de zuidwestelijke stad Hurbanovo het huis van de familie binnengedrongen en begon daar te schieten met een ongeregistreerd pistool. Hij is inmiddels gearresteerd. Zijn motief is vooralsnog onduidelijk. Romazigeuners zijn in Slowakije steeds vaker mikpunt van racisme. Met name in het oosten, waar de meeste Roma wonen, lopen de spanningen scherp op. (AP)

UNHCR: hoogste aantal vluchtelingen in elf jaar

Genève. Door het geweld in Libië, Soedan en Somalië zijn vorig jaar 800.000 mensen hun land ontvlucht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is dat het hoogste aantal nieuwe vluchtelingen in elf jaar. Uit een rapport dat vandaag werd gepresenteerd, blijkt dat in 2011 wereldwijd 4.3 miljoen mensen zijn uitgeweken naar andere landen. In hetzelfde jaar zijn in totaal 42.5 miljoen mensen gevlucht. Daarin zijn ook de ontheemden opgenomen die binnen hun eigen land zijn gevlucht. (AP)