Kortkolom binnenland

Treinverkeer gestremd na blikseminslag

Rotterdam. Treinreizigers hebben vandaag in de ochtendspits grote vertraging opgelopen. Door blikseminslag viel de aansturing van seinen en wissels in Utrecht uit. Het treinverkeer van en naar Amsterdam, Amersfoort en Den Haag lag daardoor ongeveer twee uur stil. Volgens ProRail was de storing om 10 uur verholpen. Zeven gestrande treinen zijn Utrecht Centraal Station binnengeloodst. Treinen op grotere afstand van Utrecht reden „stapvoets” naar stations in hun nabijheid. De ANWB waarschuwde gisteren al voor flinke regen- en onweersbuien. Volgens een woordvoerder van ProRail reisden meer mensen met de trein om het slechte weer te vermijden. Hoeveel mensen vertraging opliepen, konden NS en ProRail niet zeggen. NS verwachtte de dienstregeling halverwege de middag weer op orde te hebben. (NRC)

Eigen buurt minder verloederd gevonden

Den Haag. Steeds minder Nederlanders ervaren hun eigen buurt als verloederd. Ze hebben minder last van hondenpoep, bekladding van muren en vernieling van bus- en tramhokjes in hun buurt. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hondenpoep kwam in 2008 volgens 33 procent van de Nederlanders nog vaak voor in de buurt. Uit de jongste gegevens blijkt dat cijfer licht gedaald, naar 29 procent. Ook het vernielen van straatmeubilair is volgens bewoners afgenomen. Vorig jaar gaf 9 procent aan dat dit vaak gebeurde in hun buurt, drie jaar eerder was dat nog 14 procent. De afname geldt zowel in de stad als op het platteland, al ervaren inwoners van steden het bekladden drie keer zo vaak. (Novum)

Nieuwe keversoort bij Eindhoven opgedoken

Rotterdam. In een natuurgebied nabij Eindhoven is een voor Nederland nieuwe keversoort opgedoken. Het beestje had nog geen Nederlandse naam, maar is nu de vermiljoenkever genoemd, meldde het radioprogramma Vroege Vogels gisteren. De afgeplatte, rode cucujus cinnaberinus van ongeveer anderhalve centimeter is nooit eerder in Nederland of België aangetroffen en zou in de rest van Europa zeer zeldzaam zijn. De kern van het verspreidingsgebied ligt in Hongarije. Twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging vonden de kevers achter de schors van twee eiken. (Novum)