Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Generaal die strijd tegen Al-Qaeda leidde gedood bij aanslag Jemen

Soldaten van het Jemenitische leger rijden in een legertruck in het zuiden van Jemen, waar het leger de afgelopen weken successen boekte in de strijd tegen Al-Qaeda. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De generaal die de leiding had over de strijd tegen Al-Qaida in het zuiden van Jemen is vanochtend bij een zelfmoordaanslag om het leven gekomen. De aanslag komt op het moment dat het Jemenitische leger successen boekt in de strijd met de terreurgroep.

De met explosieven behangen dader wierp zich op de auto van de generaal toen die in Aden op weg was naar zijn werk, meldden veiligheidsfunctionarissen tegenover persbureau AP. Vier leden van het escorte van de generaal en een voorbijganger raakten ernstig gewond.

Generaal-majoor Salem Ali al-Quton voerde sinds april het bevel over het Jemenitische leger in het zuiden van het land. De strijdkrachten behaalden vorige week belangrijke overwinningen op Al-Qaida. De militanten werden door het leger verjaagd uit de steden Zinjibar en Jaar.

De aanslag op Al-Quton laat zien dat Al-Qaeda ondanks de militaire successen van het Jemenitische leger nog altijd in staat is toe te slaan in het zuiden van Jemen. De Jemenitische tak van de terreurbeweging wordt door westerse inlichtingendiensten gezien als zeer gevaarlijk. De VS voeren regelmatig aanvallen met onbemande vliegtuigjes uit op kopstukken van de organisatie.