Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Israëlische burger dood na infiltratie militanten bij grens met Egypte

Een Israëlische tank eind mei tijdens een militaire oefening in het zuiden van Israël. Foto AFP / Jack Guez

Een Israëlische burger is vanochtend overleden nadat hij zwaargewond was geraakt bij gevechten tussen het Israëlische leger en militanten bij de grens met Egypte. De militanten wisten vanuit de Sinaï op Israëlisch grondgebied te geraken.

Volgens de Israëlische krant Haaretz brak een groep islamitische militanten door het veiligheidshek dat Israël van de Egyptische Sinaïwoestijn afscheidt. De militanten zouden na het bereiken van de zuid-Israëlische plaats Be’er Milka een explosief hebben geplaatst en het vuur hebben geopend op een bouwvakker, die gewond raakte en aan zijn verwondingen zou overlijden.

Het Israëlische leger werd direct na de infiltratie gealarmeerd en raakte in een vuurgevecht met de militanten verwikkeld. Bij dat vuurgevecht zij volgens het Israëlische leger twee militanten gedood. De infiltratie van de militanten komt een paar dagen nadat Israëlische veiligheidsdiensten hadden gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen vanuit de Sinaï.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Update: So far 2 terrorists killed in attack along #Israel-#Egypt border

Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar. Vorig jaar zomer kwamen zes Israëlische burgers om het leven bij een reeks aanvallen door militanten nabij de zuid-Israëlische badplaats Eilat.


Grotere kaart weergeven