IOC onderzoekt zwarte handel in kaartjes Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek begonnen naar de grootschalige zwarte handel in toegangskaartjes voor de Spelen in Londen. De Britse krant The Sunday Times meldde gisteren dat officiële verkopers en leden van nationale olympische comités betrokken zijn bij fraude met toegangsbewijzen.

Undercoverjournalisten van The Sunday Times, die zich voordeden als zwarthandelaren uit het Midden-Oosten, kregen door 27 olympische functionarissen en kaartverkopers uit 54 landen toegangskaartjes voor de Spelen aangeboden, tegen soms wel tien keer de officiële prijs. Volgens de krant is sprake van „wijdverbreide corruptie”.

Het IOC hield gisteren na publicatie een telefonische spoedvergadering. In een persverklaring staat over de berichtgeving in het Britse dagblad: „Het IOC neemt deze beschuldigingen zeer serieus en heeft de eerste stappen in een onderzoek gezet. Als zich inderdaad onregelmatigheden hebben voorgedaan, dan zullen passende maatregelen worden genomen.”

Op zwarte handel staan deze zomer in Londen boetes tot 20.000 pond (24.800 euro). De Metropolitan Police heeft een speciale eenheid die zwarte handel – online en op straat – moet tegengaan.

Ruim 1,2 miljoen van de 8,8 miljoen kaarten voor de Spelen, die op 27 juli beginnen, waren bestemd voor verkoop buiten het Verenigd Koninkrijk. Nationale comités en officiële verkooppunten mochten die alleen doorverkopen in hun eigen land, of – in het geval van Europese comités – binnen de Europese Unie. Toch kregen de undercoverjournalisten van The Sunday Times in landen als Servië, Griekenland en China zelfs van leden van de nationale comités kaartjes aangeboden.

De krant beschrijft hoe 1.500 toegangsbewijzen voor de openingsceremonie werden aangeboden voor 80.000 pond door een lid van het Servische nationale olympisch comité. De officiële kaartverkoper uit China bood AA-tickets, de beste in een stadion, aan voor 6.000 pond per stuk – driemaal zoveel als de kaarten waard zijn. En een Israëlische verkoper, oud-zwemmer Yoav Bruck, bood AA-tickets aan voor de 100 meter finale – het meest gewilde evenement tijdens de Spelen.

De voorzitter van het Griekse nationale comité, Spyros Capralos, wordt ook flink beschuldigd in de krant. Capralos verzekerde de undercoverjournalisten dat hij Sebastian Coe, voorzitter van het Londense organiserende comité, zo ver had gekregen dat Griekenland extra kaarten kreeg. Hij zou net hebben gedaan alsof de vraag in Griekenland veel groter was dan in werkelijkheid, en de extra kaarten kon hij tegen winst verkopen.

Vorige maand is het Oekraïense IOC-lid Volodimir Gerashchenko al opgestapt, nadat ook hij kaarten te koop had aangeboden aan niet-Oekraïners. Hij zei de zwarthandelaar – een journalist van de Britse omroep BBC – „naar de mond te hebben gepraat”, maar op band was te horen hoe hij uitlegde dat er nog zo’n honderd over zouden zijn, als alle kaarten onder Oekraïense atleten en hun familie waren verdeeld.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het IOC het onderzoek naar de fraude pas na de Spelen afronden. De ethische commissie van het comité kan nu wel al voorlopige maatregelen nemen tegen individuele leden en kaartverkopers. Bij soortgelijke fraudezaken in het verleden zijn IOC-officials geschorst en werd hun toegang tot het sportevenement geweigerd.