Hollande kan nu in alle rust regeren

De Parti Socialiste heeft gisteren de meerderheid verworven in de Franse Assemblée Nationale.

Correspondent Frankrijk

Parijs. De Franse president François Hollande en zijn premier Jean-Marc Ayrault kunnen de komende vijf jaar in relatieve rust en vrijheid regeren: hun Parti Socialiste (PS) heeft gisteren de absolute meerderheid verworven in de Assemblée Nationale, de belangrijkste Kamer van het Franse parlement. Sinds vorig jaar hadden de socialisten ook al de meerderheid in de Senaat, de Franse Eerste Kamer. Volgens de meeste waarnemers kan Hollande door de socialistische meerderheid gemakkelijker onpopulaire besparingsmaatregelen opleggen die nodig zijn om de Franse (en Europese) economie weer op te krikken.

De PS en enkele aan de socialisten gelieerde partijen, zoals de links-liberale Parti Radical de Gauche, behaalden gisteren volgens de eerste prognoses 320 zetels in de 577 leden tellende Assemblée. De groene partij Europe Ecologie – Les Verts, die meeregeert in de regering-Ayrault, haalt 20 parlementszetels, voldoende voor een eigen fractie in het Franse parlement. Het is voor het eerst dat Frankrijk zo veel groene parlementsleden telt. PS en groenen hebben samen een ruime meerderheid van 340 zetels.

Dat betekent dat de regering niet het extreemlinkse Front de Gauche (FdG) nodig heeft om aan een meerderheid te geraken. Het FdG haalt 10 zetels, minder dan verwacht en onvoldoende om een eigen fractie te krijgen in het parlement.

Marine Le Pen was gisteren in haar kieskring in een nek-aan-nek-race verwikkeld met de kandidaat van de PS, en de kans lijkt erg klein dat zij haar intrede maakt in het parlement. Volgens Binnenlandse Zaken was het verschil 114 stemmen ten voordele van de socialistische kandidaat, en Le Pen vroeg daarom een hertelling. Maar Le Pen slaagde wel in haar doel om ‘frontisten’ naar het parlement te sturen. Minstens twee leden van de rechts-nationalistische partij mogen voortaan in het parlement zetelen, onder wie Marion Maréchal-Le Pen.

Dat Le Pen’s Front National (FN) er met dit kiessysteem in slaagt vertegenwoordigers naar het parlement te sturen is een absolute primeur in Frankrijk. Het FN was één keer eerder vertegenwoordigd, in 1986, toen de socialistische president François Mitterrand eenmalig verkiezingen volgens het proportionele systeem organiseerde om een gigantische nederlaag van de PS te voorkomen.

De PS leed gisteren nog een zware symbolische nederlaag in een kieskring in La Rochelle. Ségolène Royal, voormalig presidentskandidate, verloor er van een socialistische dissident Oliver Farloni. De strijd tussen beide kreeg afgelopen week een pijnlijk kantje voor president Hollande toen zijn partner Valérie Trierweiler via Twitter liet weten Falorni te steunen, terwijl Hollande een dag voordien had laten weten dat Royal de enige socialistische kandidate was. Royal is tevens de ex-partner van Hollande, ze hebben samen vier kinderen. De affaire werd breed uitgesmeerd in de media. Royal baarde gisteravond nog opzien door al voor acht uur ’s avonds ontgoocheld te reageren op haar nederlaag. Franse media mochten die reactie niet live uitzenden, want voor hen geldt een embargo op de verkiezingsresultaten tot acht uur.

Het rechtse UMP van ex-president Sarkozy behaalde gisteren 221 zetels en ziet een lange periode van vijf jaar oppositie voeren tegemoet. De komende weken wacht de partij een interne machtsstrijd. Enkele politici willen zich profileren als de ideale kandidaat voor de partij om in 2017 de macht in het Elysée te heroveren. Analisten waarschuwen voor het mogelijk uiteenvallen van de partij. Een deel van het UMP is voor samenwerking met het Front National, net zoals twee derde van de UMP-kiezers. Maar de belangrijkste woordvoerder van die vleugel, ex-minister Nadine Morano, slaagde er gisteren niet in om herkozen te geraken in haar kieskring.

    • Dirk Vandenberghe