Het kost wat, maar dan zit je wel goed

Nationale olympische comités en officiële kaartverkopers zouden kaarten tegen woekerprijzen op de zwarte markt verkopen. Er komt een onderzoek.

Correspondent Verenigd Koninkrijk & Ierland

Kaartje hebben voor de Olympische Spelen in Londen? Klop aan bij een lid van een Nationaal Olympisch Comité of bij een officiële verkoper. En niet via de voordeur, want dan hoor je dat er geen kaarten meer zijn. Maar via slinkse wijze zijn er nog wel toegangsbewijzen, tegen woekerprijzen.

Dat merkten althans undercoverjournalisten van The Sunday Times. Ze kregen door 27 olympische functionarissen en kaartverkopers uit 54 landen toegangskaartjes aangeboden tegen soms wel tien keer de officiële prijs.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is naar aanleiding van het krantenartikel een onderzoek begonnen. Afgelopen weekeinde hield het een telefonische spoedvergadering. In een verklaring zegt het olympisch comité: „Het IOC neemt deze beschuldigingen zeer serieus en heeft de eerste stappen in een onderzoek gezet. Als zich inderdaad ongeregeldheden hebben voorgedaan, dan zullen er passende maatregelen worden genomen.”

Op zwarte handel staan in Londen boetes tot 20.000 pond (24.800 euro). De Metropolitan Police heeft een speciale eenheid die zwarte handel – online en op straat – moet tegengaan.

Ruim 1,2 miljoen van de 8,8 miljoen kaarten voor de Olympische Spelen, die over 39 dagen beginnen, waren bestemd voor verkoop buiten het Verenigd Koninkrijk. Nationale comités en officiële verkooppunten mochten die alleen doorverkopen in hun eigen land, of – in het geval van Europese comités – binnen de Europese Unie. Toch kregen de journalisten, die zich voordeden als zwarthandelaren uit het Midden-Oosten, kaarten aangeboden in landen als Servië, Griekenland en China.

De krant beschrijft hoe 1.500 toegangsbewijzen voor de openingsceremonie werden aangeboden voor 80.000 pond door een lid van het Servische nationale olympisch comité. De officiële kaartverkoper uit China bood AA-tickets, de beste in een stadion, aan voor 6.000 pond per stuk – driemaal zoveel als de kaarten waard zijn. En een Israëlische verkoper, oud-zwemmer Yoav Bruck, bood AA-tickets aan voor de 100 meter finale – het meest gewilde evenement tijdens de Spelen.

De voorzitter van het Griekse nationale comité, Spyros Capralos, verzekerde de undercoverjournalisten dat hij Sebastian Coe, voorzitter van het Londense organiserende comité, zo ver had gekregen dat Griekenland extra kaarten kreeg. Hij zou net hebben gedaan alsof de vraag in Griekenland veel groter was dan in werkelijkheid, en de extra kaarten kon hij tegen winst verkopen.

Vorige maand stapte het Oekraïense IOC-lid Volodymyr Gerashchenko al op, nadat ook hij kaarten te koop had aangeboden aan niet-Oekraïeners. Hij zei de zwarthandelaar – een BBC-journalist – „naar de mond te hebben gepraat”, maar op band was te horen hoe hij uitlegde dat als alle kaarten onder Oekraïense atleten en hun familie waren verdeeld, er nog zo’n honderd over zouden zijn.

Als het IOC inderdaad onregelmatigheden constateert, dan zullen de illegaal verkochte kaarten opnieuw worden verkocht, de helft in het Verenigd Koninkrijk, de helft elders.

    • Titia Ketelaar