Griekse verkiezingswinnaar wil snel ‘regering van nationale verzoening’

De leider van de Griekse conservatieven, die gisteren de Griekse parlementsverkiezingen wonnen, wil snel een “regering van nationale verzoening” vormen. Dat heeft partijleider Antonis Samaris gisteravond laat gezegd.

De leider van de Griekse conservatieven, Antonis Samaras, liet zich gisteravond na het bekend worden van de voorlopige resultaten toejuichen door zijn aanhangers. Foto Reuters / John Kolesidis

De leider van de Griekse conservatieven, die gisteren de Griekse parlementsverkiezingen wonnen, wil snel een “regering van nationale verzoening” vormen. Dat heeft partijleider Antonis Samaris gisteravond laat gezegd.

Samaras zei in een reactie op de verkiezingsoverwinning van zijn pro-Europese partij Nieuwe Democratie dat “er geen tijd te verliezen is” en dat er zo snel mogelijk een regering van nationale verzoening gevormd moet worden die “economische groei moet brengen en de Grieken ervan moet verzekeren dat het ergste voorbij is”.

Na het tellen van ruim 99 procent van de stemmen gingen de conservatieven afgelopen nacht aan kop met 29,7 procent van de stemmen. Omdat ze de grootste worden krijgt Nieuwe Democratie een bonus van 50 zetels en komt daarmee op 129 zetels in het 300 zetels tellende parlement. Nieuwe Democratie kan nu met de socialisten van Pasok een regering vormen die zich aan de afspraken met Europa over de noodhulp wil houden.

Conservatieven aan zet om regering te formeren

Samaras krijgt nu als eerste drie dagen de tijd om te proberen een regering te formeren. Mogelijk zoekt hij steun van een derde partij om zijn parlementaire basis te verbreden. Dat zou bijvoorbeeld het centrum-linkse Democratisch Links kunnen zijn, dat voor de verkiezingen heeft aangegeven bereid te zijn te onderhandelen over toetreding tot een coalitieregering.

De leider van Syriza, de radicaal-linkse partij die tweede werd en zich niet langer aan de afspraken met Europa wilde houden, kondigde aan de oppositie in te gaan om daar “een sterk anti-bezuinigingsgeluid” te laten horen . Partijleider Alexis Tsipras vindt dat het aan Nieuwe Democratie is om als eerste te proberen een regering te vormen. Desondanks voorspelde Tspiras dat “links heel snel aan de macht komen”.

Opgeluchte reacties vanuit Europa

Vanuit de verschillende Europese hoofdsteden klonken opgeluchte reacties op het Griekse verkiezingsresultaat. De landen van de eurogroep riepen Griekenland op snel een regering te vormen die de aan Europa beloofde hervormingen uitvoert. Duitsland zei in de uitslag een wens van de Griekse bevolking te zien door te gaan op het pad van bezuinigen en hervormen.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager benadrukte gisteravond in een reactie ook dat een nieuwe Griekse regering moet doorgaan met het op orde brengen van de staatsfinanciën:

“Ook voor een nieuwe Griekse regering is er slechts één alternatief: de economie streng hervormen en de Griekse begroting op orde brengen. Met minder kunnen we geen genoegen nemen. Alleen dit zal de Griekse bevolking op de lange termijn een betere toekomst geven. Er zijn geen makkelijke oplossingen.”

Update 11.15u: De financiële markten reageerden vanochtend in eerste instantie positief op het Griekse verkiezingsresultaat, maar zorgen over de problemen in Spanje deed de stemming in de loop van de ochtend weer kantelen. Zo steeg de Spaanse rente naar een nieuw record van boven de zeven procent.

    • Pim van den Dool